På Hartwickska huset vid Mariatorget i Stockholm lanserades partiet Solidaritet på förmiddagen den 24 oktober. Familjen Kierman, som lät bygga malmgården år 1759, var aktiv i kampen mellan Hattar och Mössor.
Även i dag är gården skådeplats för en politisk uppgörelse. Runt tio personer från olika delar av Sverige har samlats på övervåningen i den anrika byggnaden. En person berättar att han gick upp strax efter två i morse för att ta tåget från Göteborg, en annan reste vid femtiden från Linköping. De flesta av dem är tidigare medlemmar i Vänsterpartiet.
– Vänsterpartiet har förändrats och blivit ett toppstyrt parti, med en ledning som vill ha lydiga medlemmar. Det är inte en väg framåt för ett samhällsförändrande parti, säger Björn Alling, lokalpolitiker i Linköping som uteslöts från Vänsterpartiet i november förra året.
En röd banderoll ligger utbredd över bordet i rummet och lovar nej till krig och upprustning – men satsningar på välfärd och klimat, samt ”motstånd överallt”. Det sistnämnda slagordet är också namnet på en kampanj som lanseras inom kort. Fokuset på motstånd speglas hela vägen upp i namnet på partiets styrande organ.
– Vi har inga partiledare. Vi har ett kollektivt ledarskap med tolv medlemmar som vi kallar Motståndsrådet, säger Björn Alling.
De driver på för en upptrappning av det vedervärdiga kriget i Ukraina, i stället för att förespråka vapenvila
Björn Alling bär en röd knappnål på kavajen, och den andra talespersonen Jeannette Escanilla har en keffiyeh slängd över axeln. Den förstnämnda säger till Flamman att hans tidigare parti ”otvetydigt” svikit i såväl frågor om klimatet som förhållandet till Palestinarörelsen och vapenexporten till Ukraina.
– De driver på för en upptrappning av det vedervärdiga kriget i Ukraina i stället för att förespråka vapenvila, säger han till Flamman, och fortsätter:
– Man samverkar med sionistiska organisationer som rättfärdigar folkmordet. Fråga vem som helst på en Palestinademonstration vad de tycker om V, så kommer de säga att de svikit.
Det dokument som partiet delar ut toppas med frågor om fred, klimat och utökad demokrati. Bland de andra punkterna finns stopp för vinster i välfärden, förbud mot finansspekulation och en feminism som sträcker sig ”bortom den binära uppdelningen i män och kvinnor”. Man vill att Sverige lämnar såväl Nato som EU. Enligt talespersonerna har omkring hundra personer varit delaktiga i att ta fram det nya partiets inriktning.
Redan i september kunde Flamman rapportera att ett nytt vänsterparti var på väg att bildas i Sverige. I ett pressmeddelande berättar Escanilla, som också är ordförande för svenska Ship to Gaza och tidigare vänsterpartistisk riksdagsledamot, att de gamla oppositionspartierna ”gett upp systemkritiken”. Det nya partiet vill i stället arbeta tillsammans med den ”kämpande rörelsen”.
– Vi kommer att bjuda in andra socialistiska vänsterpartier och radikala, systemkritiska partier till diskussioner och samtal, kommenterar Björn Alling.
– Vi kommer också att bjuda in radikala rörelser inom klimatfrågan, solidaritetsfrågan och fredsfrågan, för att se vad de vill ha för roll framåt och om de vill de vara med i en gemensam antikapitalistisk valkoalition inför valet 2026.
Solidaritet bildas efter ett år kantat av konflikter inom Vänsterpartiet. Tio av de tolv medlemmarna i Motståndsrådet har en bakgrund inom just V, och tre av dem skrev under den debattartikel i juni där 22 vänsterpartister meddelade att de lämnade partiet i protest mot vad de beskrev som en högervridning.
En av de frågor som stått i centrum för stridigheterna inom V är partiets förhållningssätt i Palestinafrågan. Där blossade konflikten upp redan veckorna efter 7 oktober, då ett uteslutningsärende mot Björn Alling inleddes efter att han anklagat partiledaren Nooshi Dadgostar för att ”slicka sioniströv” och krävt hennes avgång. Ett upprop till försvar för Alling samlade 264 underskrifter, men lyckades inte stoppa uteslutningen.
Turbulensen inom partiet fortsatte inför partikongressen i maj, då ett rekordstort antal motioner lämnades in. Bland annat anklagades det nya förslaget till partiprogrammet för att tona ned såväl antikapitalismen som motståndet mot EU och Nato. Dessa är också några av de punkter företrädarna lyfter fram när de får frågan om vad som skiljer deras nya parti från Vänsterpartiet.
På en sakpolitisk nivå liknar frågorna som Solidaritet driver i många fall dem som redan återfinns i Kommunistiska partiets politik. Björn Alling säger att han inte ser något större problem i det.
– Där skulle jag snarare räcka ut handen och se om vi kan arbeta gemensamt. Vi som bildar Solidaritet har en annan bakgrund än dem och olika ideologiska ståndpunkter, men jag är övertygad om att vi skulle kunna samarbeta. I stället för att försöka komma överens om allt i ett gemensamt parti, låt oss ha varsin organisation men samarbeta.
Vänsterpartiet är dock inte aktuellt för samarbete, enligt Björn Alling. Även Jeannette Escanilla är kritisk mot sitt tidigare parti.
Det måste vara fokus på innehåll och sakfrågor och att försöka undvika personangrepp. Där tror jag att alla har en läxa att göra.
– De ser sig som ett parti som vill bli del av en regering, och det handlar mer om att bli ministrar än att se till folkets behov. Vi försvarar den ideologi som V grundades från en gång i tiden.
Vill ni bli del av en regering?
– Det är inte ändamålet, utan det är att folket ska få bestämma vilken värld vi vill leva i.
Inte heller på en internationell nivå vill partiet ge ett klart besked om vilka aktörer man planerar att samarbeta med.
Kontroverserna kring Vänsterpartiet har fortsatt under sensommaren och hösten. Efter granskningar i Sydsvenskan har flera profilerade lokalpolitiker meddelat att de lämnat partiet, efter att ha delat innehåll i sociala medier med budskap som haft antisemitiska undertoner eller stöttat grupper som deltog vid attacken den 7 oktober. Bland dem finns de skånska lokalpolitikerna Orwa Kadoura och Ali Hadrous.
Till skillnad från Vänsterpartiet stöttar Solidaritet i sitt program en enstatslösning i Palestina, vilket innebär att Israel ”avskaffas” och ersätts med en palestinsk stat där lika rättigheter råder för kristna, muslimer och judar. Enligt Björn Alling finns det plats för både Kadoura och Hadrous i det nya partiet.
– De är välkomna, alla som är socialister är det.
Vad tänker du om anklagelserna mot dem om att ha spridit antisemitiskt innehåll?
– I den nuvarande konflikten används beskyllningar om antisemitism som ett slagträ. Vi tar avstånd från rasism mot judar. Men vi kommer att bilda en egen åsikt baserat på vad en person säger och gör, snarare än på mediedrev.
På frågan om vilken palestinsk aktör som Solidaritet anser erbjuder den bästa lösningen på konflikten avstår Jeannette Escanilla från att nämna ett specifikt parti eller en organisation, utan svarar att man stöttar ”det palestinska folket”.
Dagen innan presskonferensen meddelade V:s partiledning att man utesluter Kristofer Lundberg, ordförande för partiets avdelning i Angered och en av de drivande krafterna i Göteborgs propalestinska rörelse. Detta efter att han bland annat hyllat den socialistiska gruppen PFLP, som deltog i attacken den 7 oktober och enligt Human Rights Watch sannolikt varit delaktig i ”systematiska övergrepp mot civila.”
Jeannette Escanilla säger att det nya partiet kommer skilja sig från Vänsterpartiet genom att ha ”högt i tak”.
– Vi kommer att bygga det här tillsammans. Jag tror inte att vi kommer att behandla våra kamrater på det sättet som Vänsterpartiet gör.
Björn Alling menar att det kommer att vara möjligt att utesluta medlemmar även ur Solidaritet.
– Vi kommer att hantera mängder med människor, och det kommer att gå att utesluta personer ur Solidaritet. Men vi har lärt oss av de partier vi kommer ifrån att personfrågor och uteslutningar är något som måste hanteras i en rigorös demokratisk anda, snarare än av opportunistiska skäl.
I samband med uteslutningen kritiserade du Nooshi Dadgostar i mustiga ordalag. Kommer det vara okej att använda den typen av språk mot medlemmarna i Motståndsrådet?
– Det är självklart möjligt att göra, men det måste vara fokus på innehåll och sakfrågor och att försöka undvika personangrepp. Där tror jag att alla har en läxa att göra.
Flamman har sökt Vänsterpartiet, som meddelar att de avstår från att kommentera lanseringen av det nya partiet.