– Det är viktigt med jobben, men det betyder inte att man ska strunta i hälsa och säkerhet. Gruvarbetarna och de som arbetar och bor kring gruvorna har rätt att få veta sanningen.
Det säger Rolf Ählberg, tidigare ansvarig för Metallarbetarinternationalens arbetsmiljöavdelning i Genève, som intervjuats i tidningen Arbetarskydd.
Arbetarskydd har rotat fram en rapport från 1983 om asbest i gruvor. ”Gruvboomen är en potentiell arbetsmiljöbomb”, skriver tidningen.
Farlig asbest
Det finns sjutton gruvor i gång i Sverige. På flera platser finns fynd av mineral som kan visa sig vara i den farliga asbestformen. Mätningarna i rapporten gjordes i februari 1983 i fem gruvor. År 1983 var gränsvärdet för asbest satt till 1,0 fibrer/ml. Idag är det tio gånger lägre, 0,1 fibrer/ml.
Boliden driver fortfarande gruvorna i Garpenberg och Kristineberg, som ingick i undersökningen. Sedan dess har bolaget gjort nya mätningar.
– Alla mätningar ligger under gränsvärdet, säger Leif Båtsman, arbetsmiljöchef vid Bolidens gruvor till Arbetarskydd.
Men Rolf Ählberg vill se opartiska mätningar av luften i dagens gruvor.
– Det räcker inte med gruvbolagens egna mätningar.
I Sverige dör 300 människor varje år av asbestsjukdomar. Än kan man inte säkert säga att dödstalen har sjunkit, trots att asbest totalförbjöds 1982, skriver Arbetarskydd.
Asbest är namnet på mineral som bildar långa nålformade fibrer, som kan tränga in i lungvävnaden och orsaka dödlig cancer och andra lungsjukdomar.
Det finns två grupper av mineral som kan bilda asbest: amfiboler och serpentin. Båda är relativt vanliga i den svenska berggrunden.