Det var en nöjd Nils Lundgren som bemöttes med applåder när han återvände till junilistans högkvarter efter att alla röster räknats.
Trots att junilistan inte existerat i mer än 123 dagar så landade slutresultatet på 14,4 procent och 3 mandat i EU-parlamentet. De övriga partierna miste alla ett mandat vardera utom Centern som fick behålla sitt enda.
– Vi representerar framtiden i europapolitiken, sa Nils Lundgren i sitt segertal framför ett uppbåd journalister efter att ha återvänt från SVT:s valvaka.
Enligt opinionsundersökningar publicerade bara några dagar före valet tänkte mellan 2 och 5,2 procent rösta på junilistan. Framför allt var det äldre som röstade på det nya partiet och många bestämde sig i valets slutspurt. Att partiet skulle få 370 000 röster hade ingen kunnat tro.
En fjärdedel av rösterna beräknas komma från socialdemokrater och cirka 20 procent från moderater som tröttnat på sina respektive partiers EU-federalism.
– Minst 25 procent av alla svenskar delar junilistans syn på Europasamarbetet. EU ska ha makt i frågor av gränsöverskridande natur, men inte överstatlighet i andra.
Lundgren menar att det egentligen inte fanns något bra alternativ att rösta på för denna grupp och därav junilistans framgång. Han säger även att de svenska EU-parlamentarikerna inte heller är att lita på.
– När de är här hemma säger de en sak och sedan åker de till Bryssel och röstar tvärtemot. I vår rapport ”Med kluven tunga” framgår detta tydlig. Ska man göra karriär som vår vice talman Charlotte Cederschiöld så måste man rätta sig i ledet.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt nämner han dock som ett undantag.
Tillsammans med två partikamrater och administrativ personal ska han nu bege sig till Bryssel. Men han har inte tänkt att vara där mer än under de nödvändigaste dagarna i veckan, tisdag till torsdag, för att i stället vara politiskt aktiv i Sverige genom att exempelvis skriva debattartiklar. Han menar att många av svenskarna i EU-parlamentet har varit i princip osynliga i den svenska debatten förutom när det valkas val, och det ska han försöka ändra på.
Nästan 37 procent kryssade för Lundgren på valsedeln, vilket bara överträffas av Jonas Sjöstedt och Lena Ek.
För fyra år sedan lade bilsätestillverkaren Lear ner sin fabrik rekordsnabbt i Bengtsfors i norra Dalsland med resultatet att drygt 860 blev av med sina jobb. Anledningen var att i stället flytta jobben till Portugal eftersom man då erhöll EU-bidrag och fick skattelättnader.
I valet om EMU förra året röstade knappt 72 procent av invånarna i Bengtsfors mot ett medlemskap i valutaunionen. Det var också där junilistan fick procentuellt sett flest röster och blev större än socialdemokraterna med 26,2 procent.
Det råder ingen tvekan om att många av dessa röster kommer från EU-motståndare som trott att junilistan var det mest EU-kritiska alternativet.
När de omtalats i media har de alltid beskrivits som EU-kritiker och motståndare till överstatlighet, fastän de förespråkar fortsatt medlemskap i EU.
Att partiet inte fick delta i debatterna i tv tror Lundgren kan ha haft en positiv inverkan på junilistans resultat.
– Jag tror att det har gynnat oss. Även om alla inte röstade på oss så har de i varje fall upptäckt oss. Svenskarna är ett oerhört demokratiskt folk, säger han.
Eftersom posten vägrat tillhandahålla partiets vallista har frivilliga, även från andra partier, delat ut dem av principiella skäl. Sammanlagt har 600 personer över hela landet arbetet frivilligt och med tanke på riksdagspartiernas stora övertag räknat i anställda och resurser, är junilistans stora framgång en gåta.
Någon frågar Lundgren hur gammal han är.
– Maraton på tre och femtifem, svarar han.