Fredrik Albin Svensson bär på böcker och en bunt Lenin-prydda affischer när jag möter honom vid Telefonplan i Stockholm. Tidningen Revolution, som han är redaktör för, trycks i dag på redaktionen i närheten, vilket gör lokalen för bullrig för prat. Vi slår oss i stället ned på Konstfacks kafé.
I dagarna har Revolution, organisationen med samma namn som tidningen, gått ut med att man bildar RKP – Revolutionära kommunistiska partiet. Målet är inte att vinna val, utan att ”samla den verkliga kommunismens styrkor”.
– Det finns en massa människor som nu ser kapitalismens kris, som ser hur klimatet sargas samtidigt som människor letar pantburkar i papperskorgarna. Folk drar slutsatsen att kapitalismen inte fungerar. Många söker sig till kommunistiska idéer, men det finns inget riktigt kommunistiskt parti.
Medlemmarna i Kommunistiska partiet (K) eller Sveriges kommunistiska parti (SKP) håller nog inte med. Båda grundades på 70-talet och har nått begränsade framgångar, med enstaka mandat i kommunala val för K medan SKP fick strax över 1 000 röster i valet 2022. Fredrik menar dock att dessa har gett upp kampen för kommunismen på allvar.
– När man öppnar ett nummer av Kommunistiska partiets tidning Proletären så ser man ingenting om hur man faktiskt ska kämpa mot kapitalismen. Hur ska vi avskaffa det här systemet, egentligen? Den idén verkar de skjuta framåt 50 eller 100 år. Vi ser socialism som en akut nödvändighet, något vi skulle behöva helst i går.
Flera medlemmar i Revolution uteslöts från Vänsterpartiet 2015, och de svenska kommunistpartiernas sfär har länge präglats av interna ideologiska konflikter och splittringar. Frågan är hur RKP planerar att bli undantaget som lockar till sig en större massa.
– Det första är att vi måste organisera alla som är intresserade av kommunism, men som ännu inte är organiserade. Det är därför vi har de här affischerna, säger Fredrik Albin Svensson, och pekar på en poster med Lenin bredvid en QR-kod och texten ”Är du kommunist? Organisera dig!”
Han anser inte att man bidrar till nya splittringar genom att skapa ett nytt parti, och att man kan samarbeta i viktiga frågor och vara kritisk samtidigt.
– Vi arbetar så klart ihop, till exempel i Palestinarörelsen och andra rörelser där vi står på samma sida. Men sedan har vi åsikter som skiljer sig. I relation till Palestina säger vi att det behövs intifada, kamp både i Mellanöstern och i våra imperialistiska länder. De säger inte mer än ”bojkotta Israel”.
Revolution och RKP är den svenska grenen av Internationella Marxistiska Tendensen (IMT), en global trotskistisk organisation som finns i ett trettiotal länder. Under det senaste året har även de brittiska och kanadensiska sektionerna av IMT bildat partier med snarlika namn.
– Just nu är det fler och fler unga som drar kommunistiska slutsatser, förklarar Fredrik Albin Svensson.
Han pekar på en undersökning från USA och Kanada, där 20 procent av de unga höll med om att ”kommunism är det ideala ekonomiska systemet”. Studien kommer från den kanadensiska högertankesmedjan Fraser Institute, och hur mycket den säger om Sverige kan diskuteras: valet 2022 visade på en konservativ våg bland unga, och i skolvalet fick Tidöpartierna över 60 procent av rösterna.
Trots det tycker sig Fredrik se liknande tendenser även i Sverige.
– Många unga är oroade över sin privatekonomi, vilket till exempel Ungdomsbarometern visat. Det centrala problemet de möter är att det inte finns något parti som vill lösa frågan.
Räcker det verkligen att organisera unga och studenter?
– Nyckeln är att växa så snabbt som möjligt bland alla som drar kommunistiska slutsatser just nu, för att sedan nå ut till den bredare arbetarklassen.