Jobbjakt.se är en internetsida där arbetslösa kan erbjuda sina tjänster. Jobbjakt.se handlar om att bjuda lägst.
LO är inte nådig i sin kritik. Per Bard, enhetschef på LO:s välfärdsenhet, ser utspelet som ett nytt försök från arbetsgivarna att slå sönder den svenska avtalsmodellen.
– Vi har förstått att det finns olika intressen som vill pressa löner och arbetsvillkor på olika sätt. Det har bland annat tidigare skett via bemanningsföretag. Det här är ett nytt sätt att pressa priset på arbete genom att köpa tjänster av enskilda personer.
Blir arbetsgivare
Bard tror att många av dem som köper tjänster via Jobbjakt.se inte är medvetna om att den personen automatiskt blir arbetsgivare, om den som utför arbetet inte har F-skattsedel. Fackförbundens representanter kommer alltså att försöka få tag på dem och teckna avtal med dem.
– Det blir ett surt eftermäle när det kommer fackliga krav om att kollektivavtal ska gälla.
Ni kommer alltså kräva kollektivavtal hos dem som köper tjänsterna?
– Ja, om man hittar man arbetsgivaren och arbetstagaren. Våra medlemmar har via sitt medlemskap skyldighet att uppge ”vem som är arbetsgivare. Så fort det upptäcks att det finns en arbetsgivare utan avtal, oavsett om det är privat eller näringsidkare, så kommer den personen att jagas med kollektivavtal.
Är det inte svårt att upptäcka så små arbetsgivare som det handlar om i Jobbjakt.se?
– Förbunden kanske inte kommer att lägga ned all sin energi för att hitta de här personerna. Men där man upptäcker dem, kontrollerar de fackliga företrädarna allt och kräver avtal.
Kan Skatteverket kräva information av Jobbjakt.se vilka arbetsgivare som köper och hur mycket arbetskraft de köper?
– Jag törs inte svara på vilka sekretessregler som gäller. Men jag kan tänka mig att Skatteverket har långtgående befogenheter av att få veta av hemsidan vilka arbetsgivare som verkar ha köpt och sålt tjänster via sajten. Då kan myndigheten granska det närmare.
Har arbetsgivarsidan som Svenskt näringsliv eller Industriförbundet uttalat sig om Jobbjakt.se?
– Inte till oss i varje fall. I en intervju uttalade sig någon om att det var ”ett positivt inslag”. De anser att det är bra sätt att sätta press på lönerna, fast nedåt. Det här kommer också precis efter Teknikföretagens utspel på Gotland, där de uttalade sig för mer flexibla, lokala och anpassade avtal där till och med lönerna ska kunna sänkas.
Vilka fysiska personer ligger bakom jobbsajten?
– Det finns två personer som uppger sig vara ansvariga för sajten, två nyligen utexaminerade akademiker som påstår sig ha erfarenhet av att det är svårt att skaffa jobb och jobberfarenhet och därför kom på den här idén. Man jag tror att det är ett plagiat av den tyska modellen, jobbdumpning, och att det finns, även om jag inte ska påstå det, andra intressen bakom också.
Vilka intressen tänker du på?
– Det finns väl alltid krafter som tycker att vi ska pröva andra sätt att angripa svenska kollektivavtal och på det här viset försöka kringgå avtal. Det finns säkert politiska krafter i olika former på den liberala sidan som vill stödja, både ekonomiskt och moraliskt.
Systematiskt angrepp
Per Bard ser att förslagen kommer som slag i slag, en nästan systematik i angreppen på den svenska modellen. Centerpartiet vill införa en fransk modell för ungdomar under 26 år. Industrins arbetsgivare vill införa en tysk modell med ”frivillig” lönedumpning och ökade arbetstider och nu kommer också internetvärldens förslag till ”flexibel” arbetsmarknad där arbetskraften får bjuda under varandra för att få ett jobb till moderna slavlöner.
Miniminivån för en timlön på den svenska arbetsmarknaden ligger i dag på cirka 70-80 kronor i svenska kollektivavtal.