Vilken solskensdag för lobbyismen!
Först kommer det fram att Sara Skyttedal petas som toppkandidat på KD:s lista till Europaparlamentet och ersätts av Alice Teodorescu Måwe. Samma person som för bara någon vecka sedan petades som krönikör i Dagens Nyheter, efter att ha sökt jobb inom ”public affairs”. Vid det laget hade hon redan hunnit ansvara för ”samhällskontakter” på skoljätten Academedia under hela 2022. Hon hoppar mellan stolarna snabbare än hela havet stormar.
Inte nog med att hon trots sitt aktiva lobbyarbete har landat tunga mediala uppdrag. Nu ska hon även in i politiken. SVT-programmet tillsammans med Daniel Suhonen, lanserat som en väg ”bort från dagspolitiskt spel och billiga poänger”, blev också den perfekta lanseringen av hennes kandidatur. Vi får se om hon fortsätter hålla företaget igång som en sidoinkomst.
Det gör nämligen en annan tongivande politisk influerare: överbefälhavare Micael Bydén, som har startat företaget Byden Ops AB tillsammans med sin fru Linda Staaf, tidigare chef för polisens operativa avdelning NOA. Det ska ägna sig åt ”konsultverksamhet inom strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap.” Överbefälhavaren har ett år kvar på sin tjänstgöring, men har alltså redan nu skaffat ett sidogig som entreprenör.
Influerare är hårt reglerade av lagen. När vi ser sponsrade inlägg i sociala medier finns det krav på att det ska framgå tydligt att det rör sig om just reklam. I höstas dömdes en Instagramprofil till miljonböter efter att ha ägnat sig åt dold marknadsföring.
Men hur ska vi medborgare veta att ÖB inte raggar framtida kunder med den offentliga baskern på? Det får vi inte något svar på – talande nog vill varken Staaf eller Bydén svara på Expressens frågor.
Nyheterna kunde inte komma lägligare för organisationen Skiftet, som i veckan lanserade sajten Klägget, ett ”granskningsinstitut” som undersöker ”platsen där gränserna mellan politiker, lobbyister och företagsintressen upplöses”. Den platsen är – tyvärr – hela Sverige.
Men det räcker inte med att påpeka hur skamligt det är när giriga människor utnyttjar offentliga hedersuppdrag till att sko sig själva. Jämfört med influerarlagarna är nämligen Sveriges lagstiftning mot lobbyism oerhört vek. Det som krävs är alltså juridiska krafttag.
Ett sådant är förslaget om ett lobbyregister, som ska kartlägga träffar mellan politiker och intresseorganisationer. En utredning lanserades i somras av justitieminister Gunnar Strömmer, under ledning av tidigare justitierådet och ordföranden i Högsta förvaltningsdomstolen Mats Melin, som ska vara klar senast den den 15 februari 2025.
Men frågan är hur kraftfull en sådan lagstiftning kommer att bli. Strömmers eget parti har länge sett genom fingrarna med lobbyismen. Oppositionens största parti verkar inte heller särskilt intresserat av att hindra de egna företrädarna från att skutta över stängslet från politiken till näringslivet – senast Stefan Löfven som blev ”konsult” åt landets ledande vapenlobbyister Rud Pedersen.
Dessutom har demokratiutredningen redan slagit ned på en sådan lag, med det absurda argumentet att öppna kort skulle skada lobbyisternas rätt till fri åsiktsbildning. Men företagens rätt att köpa politiker i hemlighet har ingenting med yttrandefriheten att göra, och den svenska demokratin är ingen bankomat.
Här finns förklaringen på varför impopulära privatiseringar blir kvar, oavsett vem som styr landet. Allt fler politiker och tjänstemän har nämligen slutat jobba för folket, för att i stället jobba för företagen – och för den egna plånboken.