”Enligt uppdrag eftersöks flera Dynsecutbildade PSD-grupper för tjänstgöring i Irak. Alla tidigare studenter med militär bakgrund, erfarenhet av EP och som med framgång genomfört vårt särskilda utbildningsprogram kan ansöka. Skicka in ditt CV idag för att få ett utmanande jobb och bli en del av Operation Iraqi Freedom. ”
Så skriver (i Flammans översättning) Uppsalaföretaget Dynamic Solutions Sweden och dess skyddsakademi Dynsec på sin hemsida. Företaget erbjuder avancerad skyddsutbildning och riktar sig främst till polisiär och militär personal, och då särskilt sådana som varit i FN-tjänst utomlands.
Sedan några månader söker man också efter personer som vill ta uppdrag i främst Irak och Afghanistan, samt även Jordanien och Saudiarabien.
Den sjunde november hölls ett informations- och rekryteringsmöte på Försvarshögskolan i Stockholm, till vilket ett 40-tal studenter och officerare kom. Enligt uppgifter till Flamman lockades deltagarna med välbetalda skyddstjänster i Irak, löner på 100 000-200 000 kronor i månaden. Men först krävs att man genomgått och godkänts i Dynsecs stora utbildningspaket som kostar 65 000 kronor.
När Flamman först ringer Försvarshögskolan för att få mötet bekräftat, känner ingen till detta. Men informationschef Anneli Lindstedt återkommer senare med närmare besked:
– Det är två anställda som på eget bevåg upplåtit lokalerna och hjälpt dem in, utan att följa våra bestämmelser. Hur de sedan bjudit in deltagarna, har jag ingen aning om.
Enligt skolans regler får utlåning och uthyrning av lokaler ske till myndigheter och organisationer som har anknytning till totalförsvaret, samt att personalen kan få anordna privata arrangemang.
– Ingen kommersiell verksamhet får ske.
Så om Dynsec hade vänt sig till Försvarshögskolan den ”officiella vägen”, då hade de fått nej?
– Vi hade troligen sagt nej. Våra regler för detta är ganska tydliga.
Enligt Anneli Lindstedt kommer troligen Försvarshögskolan att följa upp ärendet.
Roland Vargöga, företagets grundare samt utbildare, själv utbildad i USA enligt hemsidan, är mycket misstänksam när Flamman ringer.
– Vad är du ute efter?
– Vi håller på med personskydds- och transportverksamhet, och inget annat. Det handlar om att säkra mat- och vattentransporter, samt personsäkerhet för FN-personal; nio av tio handlar om byggen av elverk. Jag hoppas att du inte vinklar det som att det handlar om legoknektar.
– Det vi håller på med, är ingen större skillnad mot reguljär FN-verksamhet.
Han vill inte berätta närmare om hur många Dynsecutbildade som finns på plats i Irak.
– Vi får inte kommentera det. Men jag kan säga att vi har folk i både Bagdad, Basra och Mosul.
Han vill inte heller berätta om hur väl det går med rekryteringen i Sverige.
Du kallade uppdragsgivarna en ”salig blandning”. Det verkar uppenbart att ni har uppdrag som i slutändan kommer från USA eller Iraks regering?
– Det kommenterar jag inte, vilka uppdragsgivare vi har.
Berndt Roslund, vd och en av dem som för Dynsecs räkning genomförde mötet på Försvarshögskolan, talar dock inte om uppdrag, utan betonar att Dynsec är ett utbildningsföretag, inget annat. Han förnekar att man kommit med lockbeten.
– Det är direkt fel att vi skulle gå ut med någon form av erbjudande. Och de få personer som kan få auktorisationen är guldäggen i en kull, det rör sig om 1-2 stycken som kan få sådana internationella arbeten.
Han betonar också att det var ett informations- och inte ett rekryteringsmöte som genomfördes.
– Den kundgrupp vi mötte på informationsmötet är sådana som riskerar att bli av med sina jobb.
Dynsecs utbildningar är ”auktoriserade internationellt” och vad företaget säljer är möjligheten att uppnå denna auktorisation, vilket ger möjlighet att få avancerade skyddsuppdrag.
– Vi rekryterar inte, men vi kan utbilda en intresserad sökande att nå auktorisation. Det är upp till var och en att sedan söka vart man vill. Irak är ett ställe bland många i världen där behovet är väldigt stort.
Enligt Roslund lade Dynsec inte något särskilt fokus på Irak under mötet, men att de närvarande förstås ställde frågor som anknöt till aktuella oroshärdar.
– Du ska inte ens tänka tanken att blanda ihop vår verksamhet med militärens.
Flamman läser upp det citat som inleder denna artikel. Att förstå denna som en rekryteringsannons är enligt Roslund en ”feltolkning”.