Trots framgången i EU-valet har de högerextrema partierna svårt att enas i parlamentet.
Svårigheterna ligger i att de moderata nationalisterna har svårt att samarbeta med mer radikala partier.
Bland dem som är kritiska till den mer militanta och fascistiska högern återfinns Dansk folkeparti (DF) och Geert Wilders’ holländska Frihetsparti. Den andra falangen består av exempelvis British National Party och ungerska Jobbik. Dansk folkeparti har tidigare ingått i partigruppen Unionen för nationernas Europa (UEN).
Tories lockar främlingsfientliga
Då de brittiska konservativa i Tories planerat att skapa en mörkblå EU-skeptisk partigrupp med tydliga nationalistiska inslag, har ett alternativ uppenbarat sig för de missnöjda högerextrema rörelserna. Lettiska nationalister och polska konservativa har redan lockats dit. EU-parlamentariker från Dansk folkeparti ska redan ha varit i samtal med Tories om samarbete. Samtidigt tar danskarna inte tydligt avstånd från andra högerextrema.
– Det är inte det att vi känner oss obekväma med andra partier, men vi känner oss mer hemma med Tories, uppger en källa från DF till euobserver.com.
Även tidigare har olika händelser försvårat vänskapen mellan högerextrema i EU. Bland annat såg italienska och rumänska främlingsfientliga till att ett högerextremt samarbete i EU-parlamentet bröts 2007. Förutom en misstänksamhet på grund av ursprung, uppges personliga maktkamper också ligga bakom samarbetssvårigheterna.
Det är ännu inte helt klart om samverkan i det högerextrema blocket kommer att fungera, men misslyckas man går miste om ekonomiskt stöd från EU som man istället får dela med andra partier.