– Den första dagen var det många ute och protesterade, jag skulle tro att de var över en miljon, men sedan blev de färre och färre när polisen slog tillbaka med vapen.
Hamid bor i Sverige men var nyligen i Iran för att hälsa på släktingar. Det är av hänsyn till dem som han inte vågar vara med på bild eller ha sitt riktiga namn i tidningen.
– Jag vill inte äventyra deras säkerhet, myndigheterna kan göra vad som helst, de står inte till svars inför någon.
Han kunde följa protesterna på nära håll och han säger att det skedde flera gånger att polisgrupper öppnade eld. Han såg själv hur de sköt mot några 15-16-åringar.
– Polisen avfyrade flera skott mot dem, de flydde men jag vet inte om någon av dem blev träffad. Många av de som var ute och demonstrerade var väldigt unga och det fanns många barn med, tillägger han.
Staten mörkar
Han betonar att protesterna var fredliga. Tvärtemot vad iranska myndigheter uppgett som har försökt få det till att demonstranterna var våldsamma.
– I iransk tv visades sekvenser där demonstranter slog mot polisen, men vi fick aldrig se vad som hade hänt innan, om polisen hade skjutit mot dem till exempel. De sade att demonstranterna bar vapen, men det är bara dumt. Det är så pass hård kontroll i Iran, det är inte som i Sverige där det går att köpa vapen, de enda som har tillgång till det är makthavarna.
Överlag var det väldigt svårt att få någon information om vad som hände i landet. Internet var avstängt och på tv visades enbart det som myndigheterna ville få ut. Det var först när Hamid kom tillbaka till Sverige som han fick tillgång till de Youtube-klipp som resten av världen sett, bland annat det på Neda Agha Soltan, som sköts till döds.
Liksom flera människorättsorganisationer, tror han att staten mörkar hur många som egentligen dödats i protesterna.
– Det de säger är inte rimligt, det måste vara det femdubbla.
Oviss framtid
Hamid tror att upprinnelsen till protesterna, anklagelser om valfusk mycket väl kan stämma.
– De flesta man såg på valdagen sade att de skulle rösta på Mousavi, sedan gick de ut och sade att Mahmoud Ahmadinejad hade vunnit.
På frågan om vad han tror kommer att hända i Iran nu tvekar han.
– Man vet aldrig, men jag hoppas på en fredlig lösning.
Uppgiven
Det ingen han talat med i Iran vill är att landet ska gå samma öde till mötes som Irak eller Afghanistan. Samtidigt är Hamid uppgiven. Han påpekar att de fyra kandidater som officiellt fanns var de som gick igenom regimens filter. Men ingen av de tre kandidaterna förutom den sittande presidenten Ahmadinejad utmanade på allvar om makten enligt valresultatet.
Tror du att Mir Hossein Mousavi skulle göra skillnad som president?
– Jag vet inte, men det skulle i alla fall vara den som folket valt.