– Om vi ska bygga världens bästa välfärd måste vi stoppa läckaget av skattepengar från välfärden till privata företag. Pengarna behövs i välfärden, sade Lars Ohly i sitt tal i Gnesta i söndags.
Att det här talet hölls under ett valår märktes möjligen på att Ohly gick till hårt angrepp på allianspartierna, som han kallade för ”välfärdens fiender”. Att förbjuda vinster för friskolor var en av de mer uppmärksammade punkterna.
– Skolan behöver mer pengar och jag är beredd att satsa. Men jag vill ha en garanti för att pengarna går till att anställa fler lärare och förstärka skolhälsovården. Vinsterna hotar alla barns rätt till en likvärdig utbildning. En rödgrön utbildningsminister måste stänga dörren för det kortsiktiga vinstintresset. Pengarna ska stanna i klassrummen, sade Lars Ohly.
Vänsterpartiet vill se en tidsplan där en rödgrön regering förbjuder vinstdrivande friskolor år 1013. Dessutom vill partiet införa en särskild avgift för att begränsa antalet friskolor som öppnas och därmed hindra en överetablering.
Lärarförbundet positivt
Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, som tidigare myntat uttrycket ”det ska inte vara lättare att öppna en skola än att öppna en korvkiosk”, ser positivt på att förbjuda vinster i skolan.
– Vår grundinställning är att överskott inom skolan ska återinvesteras i skolverksamheten, oavsett om det rör sig om kommunala eller fristående skolor.
Om det behövs en särskild avgift för att hindra överetablering av friskolor är hon mer tveksam till.
– Det ska inte vara lätt att starta en skola, men reglerna har skärpts i jämförelse med hur det var för några år sedan. På Lärarförbundet tycker vi även det är viktigt med en skolinspektion som har muskler.
Samtidigt menar hon att situationen varierar beroende på vilken del av landet man tittar på.
– I storstäderna kan man nog tala om en överetablering i vissa fall.
Gert Nilsson är vice ordförande (S) i Gnestas kommunstyrelse. Han har sett Lars Ohlys sommartal några gånger förut.
– Det här var nog det bästa hittills. Det var mycket lite som jag personligen inte kan skriva under på.
Framför allt tycker han det var bra att arbetslöshet och välfärdsfrågor lyftes fram i talet. Det enda som han möjligen saknade var ett mer utvecklat resonemang om billiga hyresrätter. Det är något som diskuteras på kommunnivå i Gnesta och Gert Nilsson skulle vilja veta mer konkret hur förslaget är tänkt att fungera.
– Det har tidigare sagts att Hyresgästföreningen och Sabo förhandlar om hyran, men det är lite svårt att bygga nya hyresrätter om man inte vet exakt vad dem som lägenheterna är tänkta till har möjlighet att betala för dem.
Vad tycker han då om att Gnesta kommun kommit att förknippas så starkt med vänsterledarens sommartal?
– Det är jätteroligt. Allt som är positiv uppmärksamhet för Gnesta är bra.