I förra veckan sade folkhälsominister Morgan Johansson, på ett alkoholpolitiskt seminarium i Helsingborg, att tull och polis hårdare bör prioritera kampen mot smugglingen. Samtidigt står tullen inför sin största omorganisation någonsin. I slutet av september presenterades utredningen Framtidens tullverk. Enligt tidigare direktiv, som facket Tull-Kust accepterat, skulle inriktningen vara att spara 82 miljoner per år genom effektiviseringar.
Då handlade det om att genomföra tidigare sparbeting från regering, och minskat personalbehov inom den handelsrelaterade tullen i samband med EU-utvidgningen. Drygt 200 tjänster skulle bort.
Men utredningen gick längre och föreslog en minskning med 430 tjänster, varav ett 80-tal genom förtidspensioneringar. I det nya Tullverket ska de fasta kostnaderna – i form av personal ute på stationerna – minska.
Tullverksamheten glesas ut. Kalmar, Halmstad, Visby, Gävle och Luleå, samt den fasta flygplatskontrollen på Sturup och Skavsta, kan läggas ned, liksom tullkontor inne i landet och vid svensk-norska gränsen.
– Norr om Arlanda blir det inte många kvar som jobbar med att bekämpa smuggling. Och vi ser inte någon som helst nedgång i smugglingsbenägenheten till Sverige, säger Mats-Owe Johansson, ombudsman för Tull-Kust.
En del av de sparade pengarna ska användas centralt till bättre hotbildsanalyser, ny teknik, mobila specialiserade enheter och så kallade kompetenscentra. Därigenom skapas mer flexibilitet och möjligen får generaldirektören mer makt, tror Mats-Owe Johansson.
Dessutom ska ”flöden”, i form av olika transportslag, bestämma organisationen snarare än geografi. De tullare i Stockholm som arbetar med färjetrafik kan exempelvis komma att ledas från Göteborg.
– Hela den här omorganisationen är ett experiment, ett jättelaboratorium. Om det blir bra eller dåligt, är det ingen som vet idag. Men man är beredd att ta ut de framtida vinsterna redan nu.
Johansson påpekar att det inte finns några andra ställen i världen där tullen omstöpts på detta sätt, och alltså inga exempel att dra lärdomar av.
Han drar en parallell till EU:s polissamarbete; också där flyttas resurserna bort från fotarbetet ute på fältet, till förmån för fler centrala analysgrupper och kompetensresurser.
– Det är en trend vi ser, man tror att man löser problemen på gatan med konferenser på hög nivå.
I förra veckan genomfördes en hearing i riksdagen efter uppvaktningar från Tull-Kust. Denna vecka inleds MBL-förhandlingarna och väntas pågå under resten av oktober. Fackets inriktning är att stoppa varje nedskärning utöver de tidigare angivna.