Därmed väljer de afrikanska länderna samma väg som tidigare flera latinamerikanska länder slagit in på – ökat ekonomiskt samarbete för att motverka en marginalisering i världsekonomin. Men utvecklingen kan komma att försvåras av de ekonomiska samarbetsavtal som de olika länderna i södra Afrika har med den Europeiska unionen.
Fyra avtal med EU
– Dessa avtal kommer att ha stor – och även begränsande – inverkan på den ekonomiska integrationen, sade Sydafrikas president Thabo Mbeki.
Kritiker har pekat på att de så kallade EPA-avtalen (Economic Partnership Agreement) framför allt gynnar de europeiska länderna. Dessutom föregicks avtalen av en process där länderna i Afrika mer eller mindre tvingades in i olika förhandlingsgrupper som sällan överensstämde med redan existerande afrikanska grupperingar. På så sätt försvagades ländernas förhandlingspositioner redan från början. De fjorton länderna i SADC har nu till exempel fyra olika avtal med EU.
Enligt det nya frihandelsavtalet i södra Afrika ska alla tullar mellan länderna vara borta senast 2012, tre år senare ska en gemensam marknad upprättas och 2016 en monetär union som ska leda fram till en gemensam valuta 2018. Angola, Demokratiska republiken Kongo och Malawi väntar med att ansluta sig till avtalet tills de nationella ekonomierna har förbättrats men Zimbabwe är med i samarbetet från början.
Zimbabwe i fokus
Zimbabwe stod också i fokus under SADC-mötet genom att förhandlingarna om en samlingsregering mellan president Robert Mugabes ZANU-PF parti och oppositionen pågick parallellt med mötet. Mbeki, som nu tar över ordförandeskapet för SADC, har hela tiden spelat en framstående roll i dessa förhandlingar som medlare utsedd av SADC och den Afrikanska unionen.
Förhandlingarna fortsätter nu och Mbeki ska enligt uppgift åka till Zimbabwe i slutet av veckan. Alla parter har också förklarat sig villiga att fortsätta samtalen. Tendai Biti, som tillsammans med partiledaren Morgan Tsvangirai lett samtalen för MDC, har förklarat att ett ”misslyckande med förhandlingarna inte är något alternativ”. Det kan också bli så att parlamentet i Zimbabwe sammankallas innan en uppgörelse är klar. MDC har majoritet i parlamentet, men är splittrat i två fraktioner. Den fraktion som leds av Arthur Mutambara har en vågmästarställning och det har spekulerats i en uppgörelse mellan MDC-M(Mutambara) och ZANU-PF, som tillsammans har 109 av de 210 platserna i parlamentet.
Botswana deltog inte
Botswana var det enda SADC-landet som inte deltog i toppmötet, officiellt som en protest mot att Mugabe tilläts delta. Botswanas nye president Seretse Khama Ian Khama erkänner inte honom som Zimbabwes legitime president. Men Khamas protest kan få andra konsekvenser än han tänkt sig.
Uppmärksamheten riktas nu mot Botswana och landets samarbete med Väst. Khama är brittiskutbildad stridspilot och Botswana har länge anklagats för ett alltför vittgående militärt samarbete med USA. En del bedömare menar att Botswana använder sig av Zimbabwe som en förevändning för att kunna lämna SADC och bli högkvarter för USA:s nyinrättade militära Afrikakommando, Africom. SADC-länderna har hittills konsekvent motsatt sig USA:s militära Afrikaplaner.
Khama hamnade också i blickpunkten när han i förra veckan lät utvisa den zimbabwiske journalisten Caesar Zvayi, som finns med på EU-ländernas sanktionslista. Zvayi var anställd av Botswanas universitet, som inte hade några anmärkningar mot honom och hans yrkesförbud i Botswana har väckt starka reaktioner.