Tidigare i november besökte Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson Ankara för ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Nu oroas Erdogans kritiker i Sverige för att den nya regeringen planerar att gå Erdogan till mötes, bland annat i fråga om utvisningar. En av dem som finns på Turkiets uppmärksammade lista över oppositionella i Sverige, som man vill se utvisade, är före detta domaren Ramazan Güzel.
När hamnade ditt namn på Erdogans lista?
– Det var 2019 då jag deltog i en konstnärlig manifestation tillsammans med Amnesty på Götaplatsen. Min målning visar hur Erdogan håller rättvisan gisslan med våld.
Verket hamnade i sociala medier och spreds snabbt till Turkiet där polisen sökte upp mina föräldrar. Chocken, den brutala behandlingen och pressen de levt under sedan jag tvingats fly 2015 blev så svår att min mamma fick en hjärtattack och avled på sjukhuset. Två månader senare begärdes jag utlämnad så skyndsamt som möjligt med målningen som enda orsak. Erdogan är rädd för människor som skriver, ritar och pratar.
Då var du redan bosatt i Sverige. Varför fick lämnade du Turkiet?
– Jag har arbetat som jurist i 26 år och innan jag flydde tjänstgjorde jag som domare i Diyarbakir. Det som hände var att jag i min roll som domare gav en frikännande dom till en journalist och en kurdisk jurist vid ett mål där de svarande var anklagade för ett kuppförsök 2015. Brottet kunde inte styrkas – det handlade om att de granskat Erdogans frus ekonomiska oegentligheter – och därför gav jag en frikännande dom. Efter det fick min familj dödshot och vi flydde hals över huvud. Men det var först efter den här målningen som jag blev ett av namnen på Erdogans lista.
Nato-medlemskapet aktualiserades i maj och nu är det oktober. Hur märks skillnaden för dig?
– Först tyckte jag att det var positivt att Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato. Ryssland är farligt och Putin är en galen ledare som hotar även Sverige. Hade jag varit säker på att min utlämning hjälpt Sverige in i Nato hade jag åkt självmant. Men det är inte vad det handlar om. Varje gång det är val hittar Erdogan på en kris.
Hur känns det för dig att bevittna Kristerssons artigheter?
– Jag skäms! Turkiska regimens medier, bland annat Sabah, använde bilden där Erdogan står och hötter med pekfingret över huvudet på Kristersson. Rubriken säger: ”Bak Ulf!” Alltså ”lyssna här, Ulf!” 15 andra regimvänliga tidningar visade samma bild. Kristersson är nybörjare, han har ingen erfarenhet.
Är situationen farligare för dig nu än i maj?
– Säkerhetspolisen pressar olika organisationer i Sverige och olika turkiska kulturföreningar med förgreningar till Ankara. Självklart föredrar Erdogan Moderaterna och Sverigedemokraterna som är konservativa liksom han själv. Med Socialdemokraterna vid makten var jag lugnare även om det inte var roligt att se Magdalena Andersson förhandla med Turkiet. Men jag tror att Socialdemokraterna hade gjort annorlunda. Den nya regeringen säger att vi ska acceptera Erdogans idéer. De har börjat dansa med björnar och har man börjat kan man inte sluta.
Hur yttrar sig trakasserierna mot dig?
– Jag blir ofta uppringd från okända nummer. Folk som frågar efter min adress. Det är oerhört påfrestande. Ofta skickar de hot och hat via mina sociala mediekanaler. Mina släktingar blir också uppringda och trakasserade. Det är uppenbart organiserat.
Vad gör du i Sverige, nu när du inte kan utöva ditt yrke?
– I dag är jag 50 år och jag har kämpat hela livet för rättvisa. Men diktaturens kraft är mycket stark. Nu har jag ingenting. I stället försöker jag skriva. 17 böcker har det blivit hittills.