– Det kommer göra att familjer splittras, säger Viktor Banke, asyljurist.
Enligt Rädda Barnen kommer ungefär två tredjedelar av alla barn som fått asyl i Sverige inte få återförenas med sina föräldrar med den nya lagen. Viktor Banke varnar för att fler kommer att söka irreguljära flyktvägar när möjligheten att få uppehållstillstånd genom anknytning till en person i Sverige kraftigt begränsas.
– Incitamenten att bege sig ut ökar när man inte får uppehållstillstånd via anknytning.
De nya reglerna förväntas röstas igenom i riksdagen den 21 juni. De innebär i princip att enbart personer med flyktingstatus har rätt till familjeåterförening. En sådan regeländring slår särskilt hårt i Sverige, då de allra flesta som får asyl här i dag räknas som ”alternativt skyddsbehövande”. Det innebär inte att man är i mindre behov av skydd. Till exempel har nästan alla asylsökande från krigets Syrien fått uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande.
– Olika myndigheter i olika länder gör olika bedömningar. Det finns länder i vårt närområde som ger flyktingstatus betydligt oftare, säger Viktor Banke.
Tidigare har det inte spelat så stor roll, men med de skärpta reglerna får det stor betydelse. Något som kan öka belastningen på domstolarna:
– Antalet överklaganden kommer öka lavinartat. Majoriteten som får uppehållstillstånd får det som alternativt skyddsbehövande. De kommer troligen att vilja överklaga beslutet även om de får ett positivt besked eftersom de inte fick det som flyktingar.
Arbetsgivaren har trumf
I de nya regeländringarna ingår även att tillfälliga uppehållstillstånd blir norm till skillnad från permanenta. Den som kan försörja sig efter att ett tillfälligt uppehållstillstånd löpt ut kan få det omvandlat till ett permanent.
– Det är inhumant. Man lever i en ständig ovisshet. Det ger arbetsgivarna en stor makt då permanenta uppehållstillstånd nästan bara kommer att ges till dem med ett tillräckligt bra arbete. Det ökar risken för handel med anställningsavtal och det ökar risken för utnyttjande på arbetsmarknaden då arbetsgivaren har ett otroligt trumfkort på hand mot den anställde, säger Viktor Banke.
Även Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena Idé, är oroad för att handeln med arbetstillstånd kan öka med de nya reglerna.
– Den enda möjligheten att få permanent uppehållstillstånd i Sverige blir genom att skaffa ett jobb. Den som inte lyckas få ett jobb, men är desperat att få återförenas med sin familj kan se det som sin enda utväg att köpa ett arbetstillstånd.
Hon varnar för att det kan försätta människor i oerhört utsatta situationer, som snarast liknar tvångsarbete. I ett större perspektiv förskjuter det även maktförhållandena på arbetsmarknaden.
– De som hamnar i utsatta situationer tvingas acceptera löner och villkor som ligger långt under kollektivavtal och sätter press nedåt. Särskilt i branscher där många får sitt första jobb, som städbranschen och hotell- och restaurangbranschen och där ser det redan rätt dåligt ut.
Också Lisa Pelling är väldigt kritisk mot att asylsökande hindras att återförenas med sina familjer.
– Det tvingar människor som har behov av skydd och flyr för sitt liv att välja mellan att få skydd eller att leva med sin familj. Det är omänskligt att ställa människor inför det valet.
– Det rimliga är att de människor som får skydd i Sverige får möjlighet att återförenas med sin familj. Om du bedöms vara i behov av skydd innebär det troligen att din familj också är det.
Men som det ser ut nu tror hon inte att det finns något annat scenario än att ändringarna kommer att röstas igenom i riksdagen. ”Slaget är redan förlorat”, som hon uttrycker det.
– Det som är viktigt för oss som är engagerade i de här frågorna är att kriget inte får förloras. Förlorar vi det här slaget så får vi inte förlora striden om att Sverige ska ha ett humant flyktingmottagande.