Regeringen planerar att bort den stopplag som förhindrat en utförsäljning av allmännyttan, i sommar. Men de direktiv som tagits fram i bland annat Stockholms stad har inneburit att omvandlingarna redan kunnat påbörjas.
I slutet av januari 2007 öppnades ”Bildabostad”, som är det första utförsäljningskontoret i Stockholm. Kontoret ligger i Rinkeby Folkets Hus, i en av stadens norra förorter. Det är en stor och påkostad satsning från borgarna för att få fler personer i förorterna att omvandla sina hyresrätter till bostadsrätter. I utförsäljningskontoret får man information och tips om hur en omvandling kan gå till. Trots detta har intresset för omvandlingar i området varit fortsatt svalt. Än så länge har bara två föreningar i Norra Järva ansökt.
– Det här är bara början av en process, säger Staffan Ingvarsson, som är kanslichef för moderaterna i Stockholms stadshus. Kontoret har bara varit öppet i en månad och intresset kommer förmodligen att öka så småningom.
Boendekarriär
Borgarna ser ombildningen i förorterna som en viktig fråga eftersom områdena domineras av hyresrätter. Man menar att det idag inte går att göra boendekarriär där eftersom det inte finns bostadsrätter att flytta till. Det gör att de som bor i förorten istället väljer att flytta därifrån och att folk utifrån aldrig flyttar dit.
Jan Hansper är ombudsman för Hyresgästföreningen i Järva. Han menar att det finns logiska orsaker till att folk i förorterna inte vill omvandla sina lägenheter i lika stor utsträckning som de i innerstaden. Bostäderna i förorterna är inte övervärderade och kommer inte att öka i värde när de säljs.
– Det finns ingen vinst att göra på längenheterna här, säger Jan Hansper. Dessutom är vi mitt inne i en högkonjunktur nu, när bostäderna sedan ska säljas kan priserna sjunka och då är det många som hamnar i knipa.
Den ekonomiska situationen i förorterna är också oftast hårdare och det är svårare att få lån från banken. Lägenheterna i miljonprogrammen är dessutom i stort behov av renoveringar, ifall lägenheterna säljs ut kommer folk att behöva betala för de dyrbara kostnaderna själva.
När Hyresgästföreningen i november 2006 fick reda på att ”Bildabostad” skulle öppnas i Rinkeby bestämde de sig för att agera snabbt. Man öppnade redan i mitten av december ett eget kontor bara några kvarter från utförsäljningskontoret. Det var viktigt att finnas där utförsäljningskontoret var för att bemöta deras argumentation. I kontoret jobbar nu tre personer som bemannar lokalen mellan tisdagar och torsdagar.
– Det känns som rätt sätt att jobba på, säger Jan Hansper, som själv är en av de anställda. Det är många oroliga hyresgäster som vänder sig till oss och undrar hur det kommer att gå med deras bostäder.
Det byggs för lite
Sveriges andra storstäder har liknande problem med utförsäljningar av allmännyttan. I Göteborgs kommun kommer allmännyttan uppmuntra en del av sina hyresgäster att ombilda till bostadsrätt, detta utan att vänta på initiativ från de boende. Lund, Lomma och Trelleborg är exempel på andra städer där moderaterna börjat debatten om utförsäljningar.
I Malmö ombildas hyresrätter redan i rasande fart. Det är bara i Centrum, Västra innerstaden och Södra innerstaden som detta sker. Enligt Stadskontoret i Malmö har det under treårsperioden 2003-2006 ombildats 3.134 lägenheter i staden. Samtidigt har det byggts 1.363 nya hyresrätter. Peter Olsén som är anställd förhandlingschef för Hyresgästföreningen i Malmö säger att det stora problemet är att det byggs för lite.
– Nybygget motsvarar inte det som försvinner i ombildningar, säger Peter Olsén. Och det är bara i innerstaden som omvandlingarna sker. Sakta men säkert kommer hyresrätterna att försvinna där.
Stockholms innerstad ser ut att gå en liknande framtid till mötes. Där har drygt 5.000 hushåll redan ansökt om att få köpa sina hyresrätter. 149 av de 187 föreningar som för två veckor sedan stod i kö för att ombilda var i innerstaden. De flesta resterande var i närförorterna.
Bostadsforskaren Stellan Lundström vid Kungliga Tekniska Högskolan befarar att allmännyttan inom fyra fem år kommer att försvinna i innerstaden om man inte drar en gräns någonstans.
– Det är inte en mening som vi delar, säger Staffan Ingvarsson från moderaterna. Hyresrätter är en bra och smidig boendeform och folk kommer också i framtiden att vilja bo i hyresrätter.
Men om det omvandlas mycket hyresrätter kommer väl antalet ändå att minska?
– Det är möjligt att detta förhållande kommer att förändras, säger Staffan Ingvarsson. Det finnas inget naturligt stopp för omvandlingar, så länge det finns en efterfrågan kommer det att ombildas. Politiken ska inte bestämma hur mycket hyresrätter det ska finnas.
Stort motstånd
I Stockholm finns det flera krafter som organiserar motstånd mot omvandlingarna. Hyresgästföreningen driver delvis självständigt arbete, men söker för tillfället samarbeten med alla som vill arbeta för samma sak.
– Motståndet och uppslutningen är stor, säger Jan Hansper, det är en viktig fråga. Det handlar om vilket samhälle vi ska ha. Vart ska våra barn bo om politikerna säljer alla våra lägenheter?