Partisamlingar är en ganska ovanlig form. Konferenser inom partiet genomförs annars med ett hårdare styrt tema – exempelvis miljö- eller kommunalpolitik – och med deltagare aktiva inom politikområdet.
Denna gång är formerna lösare. Inledningen av partisekreterare Pernilla Zethraeus följs av en dryg timmes fri diskussion. Efter detta ska Lars Ohly tala om ”Framtidsprojekt och valfrågor 2006” varpå tre timmars gruppdiskussioner ska genomföras, följt av en avslutande uppsamlingsdiskussion.
Några specificerade frågeställningar för grupparbetena är inte utskickade i förväg, och det är inte känt vad som kommer att avhandlas i inledningarna. Samlingen kommer inte ha någon beslutande funktion utan skall enligt partiledningens inbjudan ”betraktas som ett seminarium”.
Gruppdiskussionerna ska inte sammanfattas på plats utan samlas ihop skriftligt.
– Det är ganska lösa boliner – vad är samlingen till för?
Så säger Christina Hagberg, som ska representera Vara. Bland det tiotal ombud Flamman talat med från olika lokalföreningar, är detta en inte ovanlig åsikt.
På tisdagen hade drygt 140 av partiets 280 lokalföreningar anmält representant.
Med sent inkomna anmälningar, och till detta representanter från olika centrala instanser som valberedningen, programkommissionen, riksdagsgruppen och partistyrelsen, lär deltagarantalet bli uppåt 250.
Tendensen är att i de distrikt där Vägval vänster varit framträdande – främst i södra och sydvästra Sverige – tycks intresset vara något större. Här har de flesta partiföreningar valt att skicka representanter. I andra distrikt är intresset ljumt. Från exempelvis Jämtland skickar bara tre föreningar representanter.
– Det hela känns inte riktigt som vårt problem. Vi är ganska trygga i partiet som det är, säger Gert Norman, Strömsund.
Andra uttrycker en rakt motsatt åsikt.
– Jag tror inte att partistyrelsen förstår hur illa det är ställt, säger Christina Hagberg, Vara.
I ett antal partiföreningar har man aktivt kritiserat upplägget. En kritik som finns även i partistyrelsen. Exempelvis har Camilla Sköld Jansson tidigare i Flamman varnat för att bjuda Vägval vänster på fler tillfällen att kritisera partimajoriteten.
Och flera av ombuden delar den oron.
– Det här är en del av planeringen för VVV och deras Plan B. Förmodligen har de klart för sig vad de ska säga, säger Gert Norman.
– Vi vet redan nu vilka som kommer att stå i media och kommentera, säger Bo Strömbäck från Boden.
Han ser problem med mötesformen – hur grupparbeten antecknas och tolkas kan bli viktigt, eftersom dessa inte kommer få tillräcklig möjlighet att samlas i en helhetsdiskussion.
– Vad ska det ligga till grund för – hur ska det arbetas vidare med resultatet?
Kring mötets primära syfte går tolkningarna isär. Göra upp med partiets historia, ta ännu en diskussion mellan VVV och partimajoriteten, eller – vilket partistyrelsen anger i sin inbjudan – samla partiet för ett avstamp inför valet 2006?
– Jag tror inte det blir något av dessa, säger Mary Andersson, Bromölla.
– Det positiva är att detta är ett initiativ för att få oss att gå samman. Men risken är att det blir ett spel inför medierna och inför oss deltagare. Hur ska alla dessa deltagare ha en chans att få fram sitt budskap på bara en dag?
Även andra tvivlar på möjligheten att ena de motstridiga viljorna.
– Än så länge har sådana försök inte lyckats speciellt bra. Personligen tror jag det är en tidsfråga innan VVV bestämmer sig för att bryta sig ur partiet, säger Martin Degerman, Flen.
Kanske inte förvånande är att olika politiska utgångspunkter skapar olika förväntningar på vad som ska avhandlas. Där några betonar att samlingens utgångspunkt måste vara att stå kvar vid kongressens beslut, hoppas andra på politiska ändringar.
– Vad som kommer ut, beror av partiledningens förmåga att ta tag i vad som händer i partiet. Jag är ju väldigt kritisk till hur partikongressen fungerade, så jag vill tro att detta blir en bättre form, säger Ann Lundstedt från Stenungsund. Den partistyrelse som valdes är inte representativ för partiet.
– Om många vill ha en jämnare linje, inte bara ultrakommunismlinjen, kanske det leder till ett ställningstagande i partistyrelsen, säger Mary Andersson, som är mer pessimistisk.
– Det lär kännas bra på själva mötet – skitsnacket kommer efteråt. Om VVV säger att de inte har för avsikt att splittra partiet, så är det nu upp till bevis, säger Annamaria Bauer, Gotland.
Att mötets lösa form skapar frågetecken, är de flesta överens om.
– Det går alltid att ha åsikter om formen. Men i slutändan handlar det om vem som åker dit, och hur de beter sig, säger Martin Degerman.
– För att partisamlingen ska bli ett avstamp framåt, måste vi komma tillbaka till att göra politik. Det är det viktiga, säger Claes Regander från Lund.