Inför söndagens parlamentsval i Ungern spreds förhoppningar om att ett alternativ till den högernationalistiska Viktor Orbáns regering skulle kunna göra sig gällande. Opinionsmätningar som publicerats inför valet visade att en större del av ungrarna är för ett regeringsskifte än ytterligare en mandatperiod med Orbán. Den fragmenterade oppositionen som består av flera mindre partier började under valrörelsens sista veckor också koordinera sig i ett försök att hindra att regeringspartiet Fidesz får en ny majoritet. De första vallokalsundersökningarna antydde dessutom att valdeltagandet skulle bli ovanligt högt, något som ansågs gynna oppositionen.
Alla förhoppningar grusades dock snart. När rösterna räknats efter att de sista vallokalerna stängt flera timmar efter utsatt tid visade det sig att Fidesz vunnit sin största seger hittills.
Regeringspartiet gynnat
Trots att Fidesz skakats av en rad korruptionsskandaler på sistone tycks partiets valkampanj som helt inriktades på invandring ha gett resultat. Stora affischer med bilder på migranter och den ungersk-judiske miljardären George Soros, som anklagas för att vilja ”klippa sönder” stängslet längs Ungerns gräns för att släppa in en miljon flyktingar om året, har präglat stadsbilden i ungerska städer de senaste veckorna. Orbán har gått längre åt höger sedan flyktingkrisen 2015 och utmålade sig i valrörelsen som det kristna Ungerns och Europas sista försvarare. I sitt kampanjtal förra fredagen sade han: ”På söndag kommer Ungerns framtid att oåterkalleligen avgöras för flera årtionden framöver. Om vallen brister, om de öppnar gränsen, om migranter kommer in i landet finns det ingen återvändo.”
Fidesz kampanj fick hård kritik redan i början av valrörelsen, bland annat av den europeiska organisationen för säkerhet och samarbete OSSE. Organisationen kritiserade bland annat Ungerns public service-kanaler för att tydligt ta ställning för regeringen och försvåra för medborgarna att göra ett informerat val. Hårdast kritik riktades mot regeringens så kallade ”informationskampanj” som består i en rad stora affischer med en bild på en ström av migranter och ordet ”stopp” framför. Affischerna som började dyka upp i ungerska städer två veckor före valet liknade de som regeringspartiet Fidesz använde i sin valkampanj, varför OSSE anklagade regeringen för att använda skattepengar för en politisk kampanj.
”Stoppa Soros”-paketet
Trots dessa förutsättningar gjorde oppositionen relativt bra ifrån sig i Budapest och flera större städer. Fidesz tycks dock ha lyckats mobilisera sina väljare på landsbygden i en ny utsträckning. Valdeltagandet slog rekord med över 70 procent och Fidesz som fick omkring hälften av rösterna och blev största parti för tredje valet i rad är nu starkare än på länge. Näst största parti blev högerextrema Jobbik, som rört sig mot mitten i takt med att Fidesz rört sig allt längre högerut, med 20 procent. Därefter kom socialdemokraterna med tolv procent. Resultatet innebär att Orbáns parti har en supermajoritet med över 133 av de 199 sätena i parlamentet och alltså kan ändra grundlagen.
Orbán väntas nu driva igenom det så kallade ”Stoppa Soros”-paketet. Däri ingår flera förslag riktade mot civilsamhället, till exempel ett krav på att ideella organisationer som arbetar med migrationsrelaterade frågor måste söka tillstånd hos inrikesdepartementet som har makt att avslå ansökningar av säkerhetsskäl. Alla migrationsrelaterade aktiviteter i Ungern som finansieras från utlandet ska även beläggas med 25 procents skatt. Oppositionen fruktar också att regeringen nu kommer att försöka ta kontroll över rättsapparaten på samma sätt som Polens högerauktoritära regering har gjort.
Europeiska återverkningar
Reaktionerna från europeiska ledare och politiker på valresultatet var delade. Högerextrema partiledare som Frankrikes Marine Le Pen och Nederländernas Geert Wilders gratulerade som väntat Orbán till segern. Det gjorde dock även Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson, förmodligen för att Ungern är en av Storbritanniens få vänner i Europa sedan Brexitomröstningen sommaren 2016. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skrev också och gratulerade men enligt en talesperson skulle han även insistera på att diskutera ”frågor av gemensamma intressen” med Orbán.
Konflikten mellan EU och Ungern har skärpts de senaste åren i takt med att Orbáns attacker på Ungerns demokratiska ramverk intensifierats. Med valsegern i söndags, som innebär att Orbán inleder sin fjärde mandatperiod som premiärminister (den första var 1998-2002), kommer han nu att konsolidera sin makt ytterligare. Enligt flera analytiker är det troligt att EU kommer att börja se mellan fingrarna med Orbáns förändring av Ungern eftersom de inte längre ser något tydligt alternativ till hans parti. Troligare än att EU förändrar Ungern är därför att Ungern sakta men säkert förändrar EU. Trots att Orbán ses som en hjälte inom den europeiska extremhögern ingår hans parti i den konservativa partigruppen EPP i Europaparlamentet, där även de svenska Moderaterna och Angela Merkels CDU sitter. Orbán sade också efter valsegern att Ungern ska stärka sina band till Polen, men också med den tyska delstaten Bayern som regeras av CDU:s invandringsfientliga systerparti CSU. Efter segern i söndags kan man vänta sig att allt fler högerpopulistiska partier i Europa kopierar Orbáns program och att fler och fler konservativa politiker antar mer högerradikala ståndpunkter.
_______________________________
Prova Flamman gratis!
Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.