– Det här kan inte tolkas på något annat sätt än att Ordfront lagt sig platt, säger Mattias Landgren, chefsjurist på Björn Eklunds fackförbund HTF, som ser det hela som en seger för yttrandefriheten.
– Och det är inte så konstigt med tanke på de förutsättningar vi hade att vinna målet i Arbetsdomstolen.
Björn Eklund var redaktionschef för Ordfront Magasin, när han sades upp i april förra året. Den officiella motiveringen för uppsägningen var ”illojalitet” och ”samarbetssvårigheter”. Illojaliteten bestod i att Eklund i en intervju i Journalistförbundets tidning Journalisten spekulerade kring huruvida den senaste tidens uppsägningar på Ordfront verkligen var ekonomiskt motiverade.
Uppsägningen politisk
Björn Eklund och HTF menar att skälet till uppsägningen var ett annat.
– Vi menar att uppsägningen var politiskt motiverad, att den hade att göra med Eklunds Jugoslavienartiklar, säger Mattias Landgren.
Bakgrunden var att Björn Eklund publicerade en artikel om Jugoslavien som blev skarpt kritiserad i media. Inte nog med det – Ordfront fick rejält med kritik för att överhuvudtaget ha publicerat artikeln.
Den 18 augusti i fjol stämde Eklund och HTF Ordfront inför Arbetsdomstolen, för att ha sagt upp Eklund utan saklig grund. I december kom Ordfront med ett, enligt Eklund ”skamlöst”, förlikningsbud på två-tre månadslöner, som Eklund inte ens ville diskutera. I juni skulle rättegången ha ägt rum, men ställdes in på grund av att antalet vittnen var alldeles för många för att man skulle hinna med rättegången på de tre inbokade dagarna. Istället flyttades rättegången till slutet av oktober.
Nöjd och frustrerad Eklund
Men förra veckan nådde Ordfront och Björn Eklund alltså en förlikning istället, efter att Ordfront erbjudit två årslöner – 695 000 kronor. Eklund är nöjd men samtidigt lite frustrerad.
– Det är ju synd att jag nu inte får den upprättelse som det skulle innebära att vinna målet. Men samtidigt vore det ju fullständigt dumt av mig att tacka nej till ett så generöst erbjudande, säger Eklund, som betonar att den prestigeförlust som ett nederlag i AD skulle innebära för Ordfront hade varit värre än den pengaförlust de nu gör.
I stämningsansökan kräver han Ordfront på ett skadestånd på 150 000 kronor och en lön på 35 219 kronor per månad från stämningsdagen till dagen för huvudförhandlingen i målet. Enligt Mattias Landgren är det högst troligt att bemötandet av det kravet hade gett långt mycket mindre i kronor än vad Eklund nu får genom förlikningen.
Ordfronts chanser små
Att Ordfront gjorde en sådan omsvängning i sin budgivning, från två-tre månadslöner till två årslöner, beror sannolikt på att Ordfronts arbetsgivarorganisation KFO i somras entledigade den advokatbyrå som dittills skött fallet, tror Landgren och Eklund. Som det verkar bedömde KFO:s jurister Ordfronts chanser att vinna målet mer negativt än den lilla och oerfarna advokatbyrån.
Ordfronts vd Gertrud Åström vill inte kommentera varför man plötsligt kom med ett så högt förlikningsbud.
– Vi är nöjda att det skett en förlikning mellan tvistens två parter, nöjer hon sig med att säga
Björn Eklund tycker det är skönt att hela processen nu är över.
– Nu kan jag gå vidare med andra saker. Och så blir det fritt fram att prata om saken i det offentliga, säger han.
Snart kommer en bok om hela Ordfrontkonflikten ut på Nixon förlag. Björn Eklund och Erik Wijk är redaktörer och tio olika personer bidrar med sin syn på den infekterade striden.