Socialdemokraterna har suttit stabilt vid makten i landstinget i Östergötland i åratal. Under mandatperioden 1994–1998 samarbetade de med centerpartiet. Efter 1998 har de regerat tillsammans med v och mp. År 2002 gick vänsterpartiet till val på bland annat ”att målet för landstinget ska vara att människors hälsosituation fortsatt ska förbättras, och skillnaderna i hälsan ska minskas”.
Men hur har det gått? Är nedskärningar ett bra medel för att en hälsosituation ska förbättras?
De strukturförändringar som kommer att ske innebär bland annat en koncentration av viss sjukvård till vissa ställen, i det här fallet i huvudsak till Linköpings universitetssjukhus. Här innefattas diskussionen om akutmottagningar och förlossningen i Motala. Det generella neddragningarna på tre procent har politikerna valt att kalla ”rationaliseringar” i stället för nedskärningar.
Sara Danielsson sitter i landstingets fullmäktigegrupp för vänsterpartiet. När Flamman träffar henne kommer hon precis från ett gruppmöte, där alla, utom hon själv, var för det förslag som har lagts av majoriteten. Gruppen har ställt sig positiv, men Danielsson kommer att avstå från att rösta, vilket hon menar är det ända sättet att agera på.
Hon vill lyfta fram det generella sparbetinget som hon tycker har hamnat i skym undan av debatten om prioriteringslistorna. Hon är ytterst tveksam till att det går att ”rationalisera” mer inom länet.
– Det finns säkert något område där det skulle gå. Men om man jämför Östergötland med andra landsting har vi en väldigt slimmad organisation. Vi är redan effektiva och drar vi ner drabbar det vården på längre sikt och sjukskrivningarna kommer öka, vilket i sin tur drabbar patienterna.
Enligt Danielsson har resonemanget inom vänsterpartiet gått ut på att förslaget innebär en neddragning inom länssjukvården. Man ser att det på lång sikt skulle innebära en satsning på primärvården (vilket, enkelt uttryckt, är den vård som bedrivs eller bör bedrivas på vårdcentraler till skillnad från till exempel akutsjukvården).
– Det är inte en satsning på primärvården så att vi ”befriar” den från nedskärningar. Mycket av den vård som tas bort från sjukhusen ska bedrivas inom primärvården. Visst har man lagt pengar till primärvården för att kompensera detta, men man har inte gjort ordentliga konsekvensbeskrivningar av hur mycket det egentligen kommer att kosta. Det handlar om en hel omställningsprocess.
Sara Danielsson förespråkar att skatten höjs samt ett närmre samarbete mellan primärvård och sjukvård. Hon säger att det inte går ut på att fylla några hål, utan istället förbättra vården, för att få en besparing på sikt.
Men stämmer det inte att det finns ett hål där det rinner ut pengar?
– Om man säger det tycker jag man erkänner att man inte klarar av att styra ett landsting. Om man låter skattepengar rinna iväg till dem som skriker högst på sjukhusen klarar man inte av att styra verksamheten. Vi politiker måste vara starka nog att kunna fördela pengarna till de prioriterade områdena
Men skulle skattehöjning vara en lösning?
– Jag tror inte att sjukhusen måste roffa åt sig pengarna från en skattehöjning. Istället måste vi som politiker se till att rikta pengarna mot primärvården. Men visst finns det ett hål om man bara höjer skatten och låter verksamheterna plocka ut pengar, säger hon.
Enligt förslaget är 310 fast anställda inom vården varslade och 800 vikarier ska inte att få förlängt. Danielsson frågar sig hur det ska gå att rekrytera nya människor till vården under sämre förhållanden.
Hur har ditt agerande påverkat dig inom landstingsgruppen?
– Det är klart att det är svårare att arbeta i en landstingsgrupp där man är oenig. Men samtidigt har jag ett enormt stöd utanför gruppen. Partiet är större än sin landstingsgrupp. Det får jag förhålla mig till.
Danielsson menar att hon gör det som är rätt utifrån hennes syn på hur vänsterpartiet ska verka. Hon har fått stöd från styrelserna i Motala och Linköping och även från många personer i Norrköping och övriga distriktet.
Hon ser även att det finns risk att man öppnar för en ökad privatisering.
– Det kommer att slås in nya företag på marknaden när man prioriterar bort vissa sjukdomsgrupper.
Danielsson anser att vänsterpartiet i Östergötlands landsting har en dålig profil och driver sina frågor för svagt.
– Om vi ska kunna arbeta på lång sikt måste folk se att vi för en tydlig politik. Till exempel var det en stor fråga under våren om det så kallade rotationstillägget för de undersköterskor som arbetar natt inom vården. Den frågan släppte partiet alldeles för lätt.
Det ligger även i den här budgeten att landstinget ska sälja ut bolaget Favea, som bland annat sköter sjukhusmat och städning, berättar hon.
– Vänsterpartiet har reserverat sig, men det drivs ändå igenom med det borgerliga blocket.
Hennes slutsats är att det ofta talas om huruvida vänsterpartiet bör bryta ett samarbete eller inte, men sällan om socialdemokraterna bryter med de andra partierna i majoriteten.
–Vi får inte känna att om inte vi samarbetar kommer det att bli ännu sämre. Ibland tycker jag helt enkelt att vi är för mesiga. Vi ska inte agera bromskloss, utan föra en alternativ politik, säger Danielsson.