I en, i Sverige nästan helt osynlig nyhet, tvärvänder de österrikiska socialdemokraterna och kräver folkomröstning om Lissabonfördraget.
Därmed spricker den så kallade röd-svarta koalitionsregeringen mellan konservativa ÖVP och socialdemokratiska SPÖ. ÖVP lämnade regeringen den 7 juni med anledning av den nya socialdemokratiska EU-politiken som de anser vara populistisk, ”en pakt med djävulen” och en flirt med främligsfientliga FPÖ:s politik.
I ett öppet brev till kvällstidningen Kronen Zeitung, som också kampanjat för folkomröstning, säger SPÖ:s förbundskansler Alfred Gusenbauer och ordförande Werner Faymann att ”SPÖ respekterar resultatet av den irländska folkomröstningen” och det att också i Österrike finns många som är besvikna på EU:s ”brist på demokrati”, ”brist på transparens” och ”oförmåga att utvecklas till en socialunion”. Därför kräver de socialdemokratiska ledarna en folkomröstning om Lissabonfördraget också i Österrike.
”Väntar på Sverige”
– I Sverige har socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin uttalat sig för att det irländska folkomröstningsresultatet måste respekteras, säger Folkrörelsen Nej till EU:s ordförande Jan-Erik Gustafsson.
– Nu väntar vi på att den socialdemokratiska partiledningen i enlighet med EU:s regelverk skall deklarera att Lissabonfördraget har fallit eller åtminstone som socialdemokraterna i Österrike kräva en folkomröstning.
Räddar vad som räddas kan
Den starkaste österrikiska vänsterkraften, kommunispartiet KPÖ i tyrolska Steiermark, säger till tyska Junge Welt att de inte tar den nya socialdemokratiska linjen på allvar.
– SPÖ är en del av etablissemanget, säger den regionala ordföranden Stephan Parteder till tidningen.
– SPÖ:s ledning försöker nu rädda vad som räddas kan och försöker framställa sig som beskyddare av majoriteten. Det är inte populism utan valtaktik som har lite att göra med politikens innehåll, säger Parteder, som menar att SPÖ lider svårt av att fördelningspolitiskt i koalitionsregering ha agerat precis tvärtom mot vad de lovade i valrörelsen, där de talade om rättvisa och omfördelning.
KPÖ i Steiermark är den enda vänsterkraften i landet med parlamentarisk representation, både i staden Graz och på delstatsnivå.
Ingen gemensam vänsterlista
Inför nyvalet finns framstötningar, från Österrikes avdelning av den trotskistiska international det svenska Rättvispartiet Socialisterna tillhör, svenska trotskistiska Arbetarmakts österrikiska motsvarighet och andra mindre vänstergrupper, om en enad vänstervalfront. I förlängningen skulle ett enat vänsterparti efter tysk förlaga kunna bildas.
På detta har kommunistpartiet KPÖ, både ledningen i Wien och Steiermarksavdelningen som inte alltid dragit jämnt, svarat kallsinnigt.
Kommunistpartiet KPÖ pekar i stället på möjligheterna för ett framtida enat vänsterinitiativ med besvikna socialdemokrater och gröna, något de anser vara omöjligt att uppnå i dagsläget, och som ett dåligt valresultat med en enad vänstersatsning redan i september skulle kunna omöjliggöra.