Kataloniens politiska turbulens befaras fortsätta efter regionalvalet på torsdag. Självständighetsfrågan har dominerat valkampanjen och polariserat debatten sedan den ogiltigförklarade omröstningen i oktober och dess betydelse är stor för regionens 7,5 miljoner invånare som väntas sluta upp i rekordhögt antal: över 80 procent enligt mätningarna – det största sedan valet 1982.
Till skillnad från de senaste månadernas polarisering, är Barcelonas gator i dag lugna. De många katalanska flaggor som pyntade gatorna inför självständighetsomröstningen har ersatts av julbelysning. Enstaka flaggor hänger kvar men torgen där demonstrationer tidigare hölls ockuperas i dag av julmarknader. Kampanjaffischer som finns har ofta rivmärken eller klotter på sig.
De två stora vinnarna väntas bli högerliberala Ciudadanos och det republikanska mitten-vänsterpartiet ERC. Ciudadanos, som ingår i det unionistiska blocket med konservativa PP och socialdemokratiska PSC, tippas få flest röster som parti men inte som allians. ERC, vars partiledare Oriol Junqueras sitter häktad för uppror och uppvigling, förväntas leda självständighetsblocket med antikapitalistiska CUP och högerliberala Junts per Catalunya. Det sistnämnda partiets ledare tillika den före detta katalanske presidenten Carles Puigdemont är i exil i Bryssel tillsammans med fyra andra politiker, också anklagade för uppror.
Osäkert opinionsläge
Valrörelsen har präglats av oklarheterna kring omröstningen. Självständighetens profiler är frånvarande. Den förre vicepresidenten Junqueras sitter häktad tillsammans med den katalanska inrikesministern Joaquín Forn och två separatistiska gräsrotsledare: Jordi Sánchez och Jordi Cuixart. De sista opinionsmätningarna som gjorts pekar på en hårfin majoritet för självständighetssidan. Men de många osäkra väljarna, cirka 25 procent enligt mätningarna, gör det omöjligt att ta något för givet.
Valrörelsen har präglats av oklarheterna kring omröstningen. Självständighetens profiler är frånvarande
Samtidigt är det oklart vad som kommer att hända ifall självständighetspartierna vinner en majoritet på torsdag. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy upphävde Kataloniens självstyre 27 oktober och har sagt till Europa Press att han kan göra det igen om separatisterna vinner. Skulle självständighetspartierna få färre än de 68 ledamöter som krävs för egen majoritet kommer fokus att riktas mot vänsterkoalitionen Catalunya Sí que es Pot, ledd av Podemos. De vill ha en framförhandlad laglig omröstning och ställer sig således mellan de båda blocken. Unionistiska PP har uttryckligen vägrat gå i koalition med Podemos och föreslår i stället ett nytt val, vilket kan hända nästa år.
Den spanska nationalpolisens våld i samband med självständighetsomröstningen och häktningarna resulterade i två generalstrejker och demonstrationer med tusentals deltagare, inklusive i Bryssel. Det unionistiska civilsamhället mobiliserar också stora folksamlingar – ett tecken på hur splittrat Katalonien är.