Israel begick flagranta krigsförbrytelser under attacken mot Gaza. Det framgår av en FN-rapport som sammanställts av Richard Goldstone.
FN:s generalförsamling kommer troligen att ta upp rapporten före årsskiftet, enligt församlingens ordförande Ali Triki i fredags.
Även Hamas kritiseras i Goldstonerapporten, som publicerades i september. Rapporten säger att FN:s säkerhetsråd kan överlämna ärendet till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.
Rapporten angreps av Israel så fort innehållet blev känt.
Israels regering sammanträder i skrivande stund, tisdag morgon, om rapporten.
Richard Goldstone är sydafrikan av judisk börd, tidigare domare i Sydafrikas konstitutionsdomstol. Han är högt respekterad människorättsjurist, som varit chefsåklagare i FN:s internationella tribunal för det forna Jugoslavien och Rwanda. Han är en stor Israelvän.
Palestinska presidenten Mahmoud Abbas, som tidigare meddelat att han ville driva på för att få upp rapporten till FN:s människorättsråd, ville plötsligt lägga rapporten på hyllan. Det väckte ett ramaskri inom hela den palestinska opinionen. Abbas tvingades göra en andra helomvändning och stödja rapporten igen.
Från israeliskt håll försöker man misskreditera rapporten, människorättsrådet och inte minst Goldstone själv. En del i kritiken mot Goldstone gick ut på att han inte hade besökt Sderot, den israeliska stad som var föremål för Hamas’ raketbeskjutning. Goldstone förklarade att han helt enkelt inte hade blivit insläppt i staden under arbetet med rapporten.
Mahmoud Abbas, Abu Mazen, har ända sedan sitt tillträde mötts av stor misstro från många palestinier.
Han betraktas som en västvärldens marionett. Men situationen i Mellanöstern kan inte komma framåt utan någon form av påtryckningar från USA. Även EU – som håller starka politiska och ekonomiska band till Israel – måste med.
Av den enkla anledningen lyssnar Abbas givetvis till USA:s och Västvärldens signaler.
Men signalen är ju att USA inte vågar utmana Israel. Och att den rörelse som vann i en av omvärlden godkänd valprocedur, Hamas, isolerades och bojkottades.
Men Abbas gick för långt när det gällde Goldstonerapporten. Han kan inte, i sin ambition att vara lyhörd för Väst, fjärma sig från sitt eget folk. Han genomgår ett balansnummer som få skulle avundas.
När Obama förklarade att Israels bosättningar måste upphöra, mötte han så hårt motstånd från Israel att han faktiskt – åtminstone tillfälligt – gav upp frågan. Och att USA skulle stödja Goldstonerapporten höll Abbas för otroligt, inte minst eftersom en granskning av Israels krigsförbrytelser skulle kunna bana väg för granskning av USA:s egna förbrytelser.
Israel har alltid haft en extrem hållning. Under senare tid har retoriken trappats upp ytterligare. Ett exempel är reaktionen på Aftonbladets artikel om organstölder från dödade palestinier. Ett annat är den hätska tonen mot Obama. Israel har alltså flera gånger satsat allt på ett aggressivt kort och vunnit.
För USA kan inga problem gentemot den muslimska världen klaras upp utan en lösning – eller åtminstone en delframgång – i frågan om Palestina. Och just nu har USA:s president Obama fullt upp med bekymren kring Afghanistan, Irak och Pakistan.
Så vilket blir nästa steg för Obama? Vilket blir nästa steg för Abbas?
/Lena Malmberg 20/10 2009