Traditionellt har palmolja använts främst i livsmedel, godis och hygienartiklar. Men hälften av den palmolja som produceras går numera till biobränsle. Man räknar med en ökad efterfrågan om 45 procent fram till 2020 och ökningen beror främst på det biobränsle som är tänkt att ersätta fossila bränslen. Men ur klimatsynpunkt är det snarast en försämring; den storskaliga palmoljeproduktionens avskogning står redan nu för 15 procent av jordens uppvärmning.
80 procent av världens palmolja kommer från Indonesien och Malaysia. Men de stora plantageägarna har nu också börjat exploatera mark i Afrika och Sydamerika. Palmoljeodling är de rikas jordbruk som slukar mark men ger förhållandevis få jobb, som en av föreläsarna på GUE/NGL-hearingen i Europaparlamentet i början av september uttryckte det. Och alla jobb går till livegna migrantarbetare.
Känt sedan tidigare är att den storskaliga palmoljeproduktionen ger upphov till avskogning, vattenbrist, utrotningshot mot djur och växter och slavliknande arbetsförhållanden. Branschen har försökt med olika greenwashing-åtgärder och byggt upp ett eget certifieringssystem, RSPO, som dock är odugligförklarat av forskare som jobbat under flera år på fältet. Certifieringen omfattar inte raffineringen och är helt opålitlig när det gäller odlingen, både ekologiskt och socialt. Korallrev förstörs. Ursprungsfolken förnekas alla rättigheter.
EU är tillsammans med Kina och Indien den största importören av palmolja. De krav på EU som framfördes på hearingen kan sammanfattas på följande sätt:
1. EU måste verka för att minska på efterfrågan. Det är omoraliskt att använda palmolja som fordonsbränsle.
2. EU måste hjälpa till med förstärkning och övervakning av RSPO-systemet. En frivillig självreglering är otillräcklig.
3. EU-länderna måste ta ansvar för konsekvenserna av sitt palmoljebegär och bland annat stödja ursprungsfolkens rättigheter.
4. EU måste kontrollera finansiärerna bakom produktionen.
5. Småskalig palmoljeodling, typ Via Campesina, ska främjas.
Hearingen samlade vänsterpolitiker, forskare, aktivister och en indonesisk diplomat som hade vissa svårigheter att framstå som trovärdig. Bakgrunden är att en rapport om palmoljehotet ska läggas fram i parlamentets miljöutskott.
Samtidigt är det andra som slår larm. Palmoljan var en av de stora frågorna på Internationella naturvårdsunionens kongress i Hawaii. Greenpeace UK driver ett upprop mot en av palmoljeindustrins värstingar, IOI, som fäller och bränner urskog i Indonesien. Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur har presenterat en omfattande kritik mot palmolja och restprodukter i fordonsbränsle, till exempel biodieseln HVO.
Vi måste bli av med de fossila bränslena men det är viktigt att inse att varken kärnkraften eller palmoljan räddar klimatet.