Enligt 20 opinionsundersökningar, utförda den senaste månaden, kommer en majoritet av den franska befolkningen att rösta nej till förslaget om EU-konstitution. Om drygt en månad, den 29 maj, äger den historiska folkomröstningen rum.
Paniken breder ut sig i det franska etablissemanget. Men även bland EU:s övriga regeringar, som samtliga propagerar för ett ja till konstitutionen.
Ett av president Jacques Chiracs senaste försök att blidka fransmännen var en ”debatt” med ett 80-tal ungdomar, sänd i en av de nationella tv-kanalerna. I tv-sändningen fick Chirac frågan om han ångrade sitt beslut att hålla folkomröstning.
– Naturligtvis, svarade han, skulle det ha varit enklare om jag valt att avgöra det i parlamentet.
Samtidigt tillade presidenten att det fanns en fundamental anledning att välja folkomröstningen som beslutsväg.
– Frågorna som ska ställas är så pass allvarliga och viktiga, framhöll han.
Övertalningsförsök
Strax efter tv-sändningen, som av många kritiserades för att vara ett iscensatt övertalningsförsök snarare än en debatt, hade fransmännens negativa inställning till konstitutionen inte förändrats. En mätning visade att 53 procent var emot och 47 för.
Den ovedersägliga bilden av det nuvarande politiska Frankrike är att folket går sin egen väg, trots en massiv propaganda i andra riktningen – en undersökning visar att 71 procent av tv-sändningarna från januari till mars var vinklade till konstitutionens fördel.
Det politiska etablissemanget lyckas inte längre dölja sin stigande känsla av panik. Den franska regeringen lider av interna spänningar, och i EU:s institutioner och i de andra medlemsstaterna ökar nervositeten inför den franska folkomröstningen.
Storbritanniens utrikesminister erkände i ett tv-program att han inte var säker på att det EU-kritiska brittiska folket kommer att få gå till folkomröstning redan 2006, som planerat, om det blir ett nej i Frankrike.
Även bland holländarna, som röstar strax efter fransmännen, den 1 juni, har nejsägarna ett övertag, om än ganska litet. Och enligt en konfidentiell undersökning, gjord av den nederländska regeringen, minskar stödet, uppger EU Observer.
Fakta:
– Den 29 oktober 2004 undertecknade EU:s stats- och regeringschefer samt utrikesministrarna från EU, Turkiet, Rumänien och Bulgarien EU:s nya konstitution.
– Konstitutionen måste godkännas av varje medlemsland för att träda i kraft, antingen av parlamentet eller genom folkomröstning.
– Hittills har Ungern, Italien, Litauen, Slovenien, Grekland och Spanien ratificerat konstitutionen, bara Spanien har gjort det genom folkomröstning.