Det finns ingen tvekan om att det har skett ett paradigmskifte i bostadspolitiken i Sverige. Bostadspolitiken har gått från att vara en samhällsfråga till någonting som mer ses som en marknadsfråga under högerregeringens tid. Det är glädjande att det finns så många fler kompetenta och drivande kamrater som hjälper till med att förbättra och utveckla vår bostadspolitik. Därför vill jag tacka er kamrater för en bra och läsvärd artikel i Flammans förra nummer. Jag vill bara instämma i allting ni säger och föreslår.
Vi kommer att driva en radikal bostadspolitik med ett socialt och ekologiskt mål – där människorna och naturen går före marknaden. Den förödande bostadsbristen, oacceptabel boendesegregation, orimliga hyreshöjningar vid renoveringar samt de enorma upprustningsbehoven när det gäller miljonprogramsområdena runt om i landet samt av skolor och andra lokaler; detta är politiska utmaningar som naturligtvis orsakat spänningar i samhället. Inte minst under den senaste tiden i olika förorter runt om i landet.
Det krävs en helt annan politik. Jag vill också poängtera att vi i riksdagen, liksom i Stockholm, driver den mest radikala bostadspolitiken enligt tidningen Riksdag och Departement (nummer 20/1 juli 2013). Enligt min mening ska vi i Vänsterpartiet gå ännu ett steg längre och driva bostadsfrågan på fullt allvar när det gäller byggandet av billiga hyresrätter. Vi ska inte bara ha ett mål om att bygga 40 000 nya lägenheter per år. Vi hoppas att höstbudgeten lämnar utrymme för att bygga 40 000 nya bostäder redan i år; varav majoriteten hyresrätter. Dessa ska även ingå i en så kallad miljöpremie. I dag finns det möjlighet för den som köper en miljöbil att få subvention. Det är viktigt att även satsa på miljöriktiga bostäder. Att bygga bostäder innebär en långsiktig samhällsplanering för en stark välfärd – och därför bör vi även införa en bostads- och byggnadspremie.
Utöver våra investeringsstöd till nybyggnation inom bostadsbeståendet driver jag även en rad andra viktiga frågor, exempelvis bogaranti för ungdomar som under ett års tid har varit folkbokförda i en kommun. Dessa ungdomsbostäder ska byggas med statliga subventioner. Jag tycker också att det är oerhört viktigt att stoppa omvandlingarna av hyresrätter och jag vill att hyresgästernas inflytande – och då särskilt för barn, kvinnor, funktionsnedsatta och äldre – stärks i lagen. Både när det gäller inflytande vid renoveringar och vid stadsplanering.