Nästan alla riksdagspartier säger nu att de stödjer det så kallade 1,5 graders-målet. Det visar en enkätundersökning som nätverket Global rättvisa nu har gjort. Men det syns inte så mycket i den politik Sverige för, varken på hemmaplan eller internationellt.
– Det är sällan de här frågorna förekommer i den politiska debatten, säger Francisco Contreras, ordförande för Latin- amerikagrupperna som ingår i Global rättvisa nu.
Samtidigt tycker han det är glädjande att det finns en ökad medvetenhet kring klimatfrågan. Det enda parti som inte stödjer 1,5-graders målet är Moderaterna. Sverigedemokraterna svarade inte på enkäten.
– Dessutom har Socialdemokraterna och Folkpartiet svängt. När vi gjorde vår förra enkät inför valet 2010 höll de fortfarande fast vid två-graders målet.
Styrmedel plockas bort
– Vi måste vara beredda på att det blir nödvändigt, säger Anita Brodén, miljöpolitisk talesperson för Folkpartiet om 1,5-graders-målet.
Att regeringen inte tagit ställlning till 1,5 graders-målet tror hon har att göra med att man avvaktar den nya rapporten från ICCP som ska komma snart.
– Jag bedömer det som att de flesta avvaktar. Men vi är definitivt beredda att gå före och driva på i alliansen.
Socialdemokraterna har fortfarande inskrivet i sina riktlinjer att man stödjer två graders-målet.
– Men vi konstaterar att mycket rent vetenskapligt talar för att det inte räcker, säger Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för S.
Samtidigt påpekar hon att de åtgärder som världens länder gått med på snarare låser fast oss vid en ökning av medeltemperaturen på tre-fyra grader. Hon påpekar också att Sveriges utsläpp har stigit något de senaste åren.
– På hemmaplan har vi snarare plockat bort styrmedel de senaste åren.
Vad tycker du om Sveriges linje inför klimatmötet i Rio?
– Jag kan bara konstatera att det är oerhört svårt att veta vad Sverige driver över huvud taget. Det är oerhört oklart vad regeringen driver i klimatfrågan och ibland verkar det snarast som de mest försöker hitta kryphål.
Mot en miljökollaps
Klimatfrågan aktualiserades ännu mer nyligen, då en rad framstående forskare publicerade en artikel i Nature där de konstaterade att vi kan stå inför en miljökollaps under det närmaste århundradet.
Enkäten som Global rättvisa nu sammanställer har åtta olika block och behandlar ämnen som klimat, miljö, bistånd och global rättvisa.
Att inte klimatfrågor drivs mer aktivt tror Francisco Contreras har flera orsaker. En är att det inte är en valvinnare i jämförelse med plånboksfrågor.
– Framför allt ställer det krav på vår konsumtion. Vi måste börja ändra på vår konsumtionsmodell och det kan inte ske på ett privat plan, utan vi måste ändra på systemet och vi ser inte att det finns något parti som tänkt till kring det.
1,5 graders-målet innebär att jordens medeltemperatur inte får stiga mer än 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. Tidigare har forskare satt gränsen till två grader, men allt fler rön börjar luta åt att det inte räcker.