Under lördagskvällen fördes debatten om regeringssamarbetet mellan kongressombuden. Den fördes framförallt kring två motioner som lagts av Vänsterpartiet i Skåne respektive Göteborg. Båda motionerna diskuterar vart gränsen går för att ingå i samarbetet med Stefan Löfvens regering. Flamman träffade Sara Svensson, delegationsledare för Skånedelegationen på Vänsterpartiets kongress, som själv var en av dem som deltog i debatten. Hon tycker att debatten gick bra och att den är väldigt viktig för partiet.
– Det märktes att partiledningen själva var angelägna om att diskutera frågan, med tanke på hur många partistyrelseledamöter som var uppe. Det känns som att vi är eniga om att ribban för samarbetet måste höjas, sen om hur mycket kommer fortfarande vara en diskussion framåt.
I sitt inlägg i budgetdebatten tog Sara Svensson, som är gruppledare för Vänsterpartiet i region Skåne, upp att den del av välfärdsmiljarderna som kommer till region Skåne, endast täcker en tredjedel av det rådande budgetunderskottet. Svensson menar att de generella statsbidragen måste höjas betydligt mer eftersom resursbristen är så stor. Men det handlar inte bara om resursbristen i välfärden.
– Det handlar också om att titta på inkomstfördelningen generellt, skattefrågor med en tydlig omfördelningsprofil. Jag tror att det är viktiga frågor för partiet att driva hårt mot sossarna, eftersom de har varit motsträviga i frågor som gäller förmögenhetsskatt, tillexempel.
Hur tycker du att sannolikheten ser ut för att få igenom en förmögenhetsskatt?
– Med tanke på att vi har en väldigt svag regering både ideologiskt och parlamentariskt, så verkar utsikterna vara ganska små i reella termer.
Sara Svensson menar att den taktiska diskussionen blir väldigt viktig också eftersom regeringen är så svag.
– Jag menar att det är en svår balansgång Jonas, partistyrelsen och riksdagsgruppen har gett sig in på och fått partiets stöd för. Att både budgetförhandla med en väldigt impopulär regering som i stora delar driver en usel politik ur ett vänsterperspektiv och samtidigt vara i opposition. Den balansakten är jättesvår, och jag menar att den inte alltid är så lyckad heller.
Med den utgångspunkten, kommer det räcka med ytterligare pengar till välfärden?
– Det skulle vara jättebra med mer pengar till den generella välfärden, men det vi också behöver göra är att bygga rörelse och opinion. Diskussionen om sex timmarsarbetsdag som tagits på kongressen har varit jätteviktig för det tror jag är en sån fråga som det är viktigt att partiet mobiliserar kring, med sikte på både 2018 och med att förändra Sverige i en annan riktning.
Flamman träffade också Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, som även hon deltog i debatten om regeringssamarbetet. På frågan om hur man ska göra för att övertyga medlemmar och väljare om att samarbetet kan ge mer utdelning för Vänsterpartiet svarar hon att det handlar om opinionsbildning och skapa ett tryck underifrån på regeringen. Hon menar dock att vinsterna som man nu vunnit i förhandlingarna med regeringen även påverkar opinionen.
– Man måste se att nu när vi fått igenom den historiskt största satsningen på decennier så måste vi kunna njuta av frukterna av det. När jag för höra när jag går runt här om alla saker som man nu kan göra på olika håll så ser vi att det gör skillnad. Tillexempel medlemmar från Kristinehamn som kommer fram och säger att ”nu har ni lättat vårt hjärta för nu kan vi faktiskt satsa, annars hade vi suttit där och sparat”.
– Jag tror också, precis som väldigt många, att det behövs fler satsningar. Jag tycker att man kan ha en större förväntan på på en socialdemokratiskt ledd regering. Det krävs större omfördelning och förändringar i samhället än vad vi hittills har sett. Men de här tio miljarderna, de tycker jag vi ska ta åt oss all cred för.