I Sverige debatterar just nu vänsterpartiet ett nytt förslag till partiprogram.
Detsamma gör vänsterpartiet PDS i Tyskland och det blåser hårt i striderna mellan vänster- och högerflygeln i det numera skralt representerade partiet i Förbundsdagen.
På tre punkter kräver vänstern i partiet, Kommunistiska plattformen och Marxistsiskt Forum, ändring i det förslag som den nygamle ordföranden Lothar Bisky satsat sin framtid som ordförande på ska gå igenom.
För det första gäller stridigheterna frågan om socialismen och egendomsförhållandena.
Vänstern kommer att föreslå en skrivning där socialismen beskrivs som ”ett samhällssystem där den privatkapitalistiska egendomens dominans är upphävd och som därmed ersätter det kapitalistiska samhällssystemet.”
Mot detta står programkommitténs och ordförande Biskys förslag som uttryckligen talar för privategendomen och uppmuntrar ”vinststrävanden hos arbetsgivare”.
Dessutom befarar, enligt Berliner Zeitung, den kommunistiska plattformens talesman Ellen Brombacher att försvagningar av partiets hårda linje för FN:s våldsmonopol i fråga om krigsinsatser genomföras.
– Skulle det nu bli försvagningar av partiets hårda antikrigslinje så skulle smärtgränsen vara nådd för mig, säger hon till tidningen.
Den tredje stridsfrågan gäller förslagets positiva skrivningar om samarbete med SPD.
– Vi ska inte bjuda ut oss för en partner som överhuvudtaget inte vill ha oss, säger Uwe-Jens Heuer, talesman för Marxistiskt Forum.
På ett möte i Berlin förra veckan diskuterades förslaget vid Rosa Luxemburg-stiftelsen. Där hänvisade Brombacher till Lafontaines kommentar och använde honom enligt Neues Deutschland ”som kronvittne”.
På mötet deltog även flera förespråkare för förslaget. Monika Runge, programkommissionen, Heinrich Eckhoff, Reformvänstern inom PDS, och Peter Senft, IG Metall Berlin, lovprisade alla förslaget som enligt dem ”även om det inte verkar modernt inte ger upp den socialistiska idéns grundprinciper” och manar till ”förbundsrepublikens utveckling”.
PDS två parlamentariker, Petra Pau och Gesine Lötsch, var de enda parlamentariker PDS lyckades behålla efter det senaste katastrofala parlamentsvalet och de saknar rätten att bilda en egen grupp.
Därmed saknar de också både skrivbord och telefoner, något som partiet betraktar som en demokratisk skandal.
– Det gamla programmet beskriver förbundsrepubliken genom DDR:s fönster, säger Pau som nyligen kommenterat behovet av ett nytt program för die Tageszeitung