Regeringen inför i vårbudgeten det så kallade återetableringsstödet som träder i kraft från och med 1 juli i år. Genom att ge flyktingar som fått sin asylansökan avvisad pengar, vill man förmå dem att lämna landet istället för att stanna kvar och gömma sig. För en vuxen person handlar det om 20.000 kronor och för ett barn om 10.000, en familj kan som mest få 50.000 kronor. Enligt regeringen har en liknande modell fungerat i andra länder.
Tror inte på väntad effekt
Massoud Hamarsha bor tillsammans med sin fru och fem barn i en av 25 genomgångsbostäder i Blackeberg i Stockholm. Han kom till Sverige som flykting sommaren 2004 från Jenin i norra Västbanken. Efter en lång väntan på två år och två månader fick Massoud Hamarsha uppehållstillstånd i Sverige. Han tror inte att regeringens förslag kommer att få den väntade effekten som man är ute efter.
– Folk kommer inte hit för att få pengar, säger Massoud Hamarsha till Flamman. Man kommer hit för att skapa sig ett tryggare liv. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man än får, det kan aldrig ersätta den rädsla och ångest som det innebär att behöva återvända till det landet man flytt ifrån.
Erbjuds pengar för flytt
Människorättsorganisationen Amnesty har vid flera tillfällen riktat hård kritik mot de länder som skickar tillbaka asylsökande till länder i krig. Nu senast har det handlat om irakiska flyktingar, eftersom detta riskerar deras liv. Phil Muus som är migrationsexpert i Malmö folkhögskola har studerat en modell som Nederländerna har som liknar den som nu införs i Sverige. Han menar också att de personer som väljer att gömma sig efter en avvisad asylansökan har anledning att göra det, eftersom man många gånger fruktar för sitt liv i sitt hemland.
Andra kritiker menar att det som regeringen presenterar i vårbudgeten har starka likheter både med den politik som Ny Demokrati förespråkade på sin tid samt det som Sverigedemokraterna nu driver, nämligen att uppmuntra flyktingar att flytta tillbaka genom att erbjuda dem pengar.
– Vi har inte i någon del tittat på hur de har lagt upp sina förslag, säger migrationsminister Tomas Billström till Ekot. Jag tycker att den här modellen är väldigt viktig. Den är human, den ger bra förutsättningar för den som då har fått avslag att kunna återvända hem under ordnade former.
Hoppas på Sverige
Regeringens budgetpengar till flyktingmottagande, som delvis kommer från biståndsandelen, ska bland annat användas för att locka kommuner att ta emot fler flyktingar genom att ge dem 10.000 kronor extra för varje flykting. Men problemet med bostadsbrist hos kommunerna består alltjämt, man bygger inte så många nya hyresrätter att det skulle täcka behovet varken från flyktingar eller egna kommuninvånare. Massoud Hamarsha väntar ännu på en permanent bostad för familjen att flytta till.
Liksom sina irakiska grannar i genomgångsboendet i Blackeberg, flydde Hassan Hamarsha från ockupationen, från ett hemland han älskar men inte kunde känna sig trygg i.
– Varje dag var jag rädd för att israeliska soldater skulle komma till mitt jobb eller knacka dörr på natten för att fängsla mig. Jag hoppas att Sverige kan bli den trygghet i tillvaron som jag och min familj behöver för att må bra igen.