– Vi förstår vi ju att människor drabbas av våra beslut. Det är svårt att bara blunda för vad som händer med människor, vi är ju inte okänsliga apparater som bara fattar beslut.
Lucas Reyes har arbetat inom Försäkringskassan i tio år. Han är personlig handläggare och har en medicine kandidat examen från sitt hemland Guatemala. Han har svårt att se en medicinsk- och rehabiliteringsvetenskapligt välgrundad avsikt de nya reglerna som införs nästa år.
– Jag har svårt att se vad det nya introduktionsprogrammet skall göra mer än vad vi redan kan göra. Det är ju personer som i många fall är ännu sjukare än dem som redan varit och är i rehabilitering med Arbetsförmedlingen, de som vi bedömt kunnat klara en arbetsmarknadsinriktad rehabilitering. Många av dem som nu utförsäkras har inte bedömts färdiga för en arbetsmarknadsinriktad rehabilitering. De är inte friska och arbetsföra utan det har bara bestämts att deras sjukpenning eller sjukersättning tar slut. Det är personer som kommer att ha väldigt stora svårigheter.
Press på anställda
Pressen på de anställda inom Försäkringskassan har ökat de senaste åren.
Arbetsbördan har blivit allt större, i takt med alla nya förordningar, medan resurserna minskats. Ohälsotalet bland de anställda är högt. Ett av skälen är den allt högra arbetstakten, men Lucas ser ytterligare ett skäl.
– Oavsett om man känner att man fattat ett formellt rätt beslut är vi ju människor och vi påverkas av dem som vi möter. Vi talar ibland om en moralisk stress, när du gör saker som du egentligen inte håller med om. I din professionella roll måste du fatta beslut enligt de regler som gäller, men det betyder inte att vi inte påverkas av de beslut vi gör och hur våra kunder påverkas av dem.
De nya reglerna innebär att många som varit sjuka under flera år nu förlorar sin ekonomiska trygghet.
– Ofta får vi höra från kunden ”Ni skickar mig till socialtjänsten och de kommer att be mig att göra mig av med bilen och huset, ja allt.”
Facket kritiskt i remiss
Siv Norlin är ordförande för ST-facket inom Försäkringskassan och i deras remissvar om de nya reglerna skräder hon inte orden.
– I förslaget står att de av de utförsäkrade som inte skall skickas till Arbetsförmedlingen är de som vårdas på sjukhus och de som är i avsaknad av verklighetsuppfattning, vi frågar oss om förlagsställarna inte är av den senare kategorin. De här personerna tillhör de mest utsatta i vårt samhälle idag. Regeringens förslag innebär att rycka undan mattan för dessa individer, i många fall med ytterligare sänkta inkomster, pressa dem till aktiviteter de med stor sannolikhet inte kommer att klara. De hamnar i ett ytterligare grovt misslyckande i sina liv. Denna hantering är enbart grym.
”Nya regler drabbar personalen”
Hon ser också att detta kommer att drabba handläggarna.
– De har under lång period mött otrygga försäkrade som undrar vad som händer när deras sjukskrivning tar slut. Den pressen kommer att fortsätta i mötet med de sjukskrivna när de ska informeras om att de ska över till arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Svante Borg är ansvarig för rehabiliteringskedjan inom Försäkringskassan. Han vill inte förneka att det finns personer inom Försäkringskassan som är kritiska till de nya reglerna, men anser att de är i minoritet.
– Men det viktigaste för de anställda är att det finns tydliga regler så att de vet vad de skall svara kunderna. De nya reglerna har inneburit en hårdare press för vår personal att hålla tidsgränserna. Kring årsskiftet gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion och då fick vi klara signaler om att personalen mådde dåligt, men vi får inte de signalerna längre.
Lucas Reyes avslutande ord innan vi skiljs blir ändå:
– Det vore synd om den solidariska tanke som finns i det svenska sjukförsäkringssystemet försvinner.
Bakgrund: Nya regler
De nya regler som beslutades av riksdagen i juni 2008 innebär väsentligen två saker
1.
Efter 180 dagar med sjukpenning bedöms om man skulle kunna utföra ett arbete någonstans på hela den nationella arbetsmarknaden. Då förs man över till ett introduktionsprogram på arbetsförmedlingen och förlorar sin anställningstrygghet. Detta gäller också efter ytterligare 370 dagar för alla dem som efter 180 dagar inte bedömdes ha någon arbetsförmåga.
2.
Möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning (tidigare kallat förtidspension) tas helt bort. Den enda sjukersättning som finns kvar, i begränsad omfattning, är den permanenta. Detta innebär att dessa personer inte längre kan ha kvar sin anknytning till sin arbetsplats. Företagen slipper också sitt ansvar.
Det är ännu oklart vad detta tre månaders Introduktionsprogram kommer att innebära. Efteråt kommer de utförsäkrade att vara hänvisade till arbetsförmedlingens ordinarie åtgärdsprogram och i praktiken hamnar de flesta hos socialtjänsten,
De råd från Socialstyrelsen om hur länge en sjukskrivning för olika sjukdomar kan tänkas vara är inte en del av dessa regler. De är råd, men har i praktiken ofta använts som bindande regler.