Peru har fått en marxistisk president. Efter en och en halv månads väntan på att valkommissionen skulle granska de hundratusentals påstått ogiltiga röster som högerkandidaten Keiko Fujimori hade rapporterat in, slogs det för två veckor sedan fast att marxisten Pedro Castillo hade vunnit valet med tunn marginal. Frågan är dock hur långt åt vänster Castillo, som svors in förra onsdagen, kan gå i det notoriskt högerlutande Peru. Fredagen efter utnämnandet upplevde landets börs den sämsta dagen på årtionden, ett säkert tecken på att utländska investerare och förmögna planerar att lämna landet. I ett försök att lugna landets elit och de internationella finansmarknaderna sade Castillo i sitt segertal:
– Vi är inte chavister. Vi är inte kommunister, vi är inte extremister, och ännu mindre är vi terrorister.
Exakt hur långt presidenten är villig att kompromissa med sina vallöften är ännu oklart. Men Castillos ministerutnämningar tyder i alla fall på att han kommer att gå en balansgång mellan radikalitet och moderation.
Premiärminister: Guido Bellido
Den 42-årige Bellido tillhör Castillos parti Perú Libre och anses stå långt till vänster. Hans utnämning har rört upp känslor, särskilt bland de mittenväljare som stödde Castillo för att hindra högerpopulisten Fujimori att komma till makten. Bellido har fått hård kritik för en intervju från i april i vilken han försvarade den maoistiska gerillan Sendero Luminoso, som är ansvarig för tusentals civila dödsoffer under 1980- och 90-talen. Han har även gett uttryck för homofobiska och misogyna åsikter och attackerat homosexuella politiker på sociala medier. Då Castillos parti bara har 37 mandat av parlamentets 130 krävs att andra partier röstar för regeringen. Det kan tvinga presidenten att dra tillbaka utnämningen av Bellido.
Finansminister: Pedro Francke
Valet av Pedro Francke som finansminister ledde till långt högre förtroende från internationella marknader och inhemska höger- och mittenväljare. Francke, som tidigare har arbetat för Världsbanken, anses vara en moderat vänsterekonom. Utnämningen av honom som ekonomisk rådgivare under valkampanjen var i mångt och mycket ett försök att lugna oroliga marknader och mittenväljare. Hans första uttalande indikerade också att Castillos regering kommer att välja en mer mittenorienterad politik än den man gick till val på:
– Privata företag kommer att fortsätta vara privata företag. Vår ekonomi kommer att vara marknadsorienterad men med en politik som hjälper de fattiga, sade han i en intervju med The Guardian.
Francke sade även att multinationella företag i landet inte kommer att nationaliseras – i motsats till vad Castillos valprogram utlovade – men att de kommer behöva lämna kvar mer pengar i landet. Francke har även gjort uttalanden till stöd för kvinnor och etniska och sexuella minoriteter, i ett försök att väga upp Bellidos kontroversiella kommentarer.