När Flamman kommer till Ragnhildsgade i Österbro i Köpenhamn den 9 december råder en viss oro bland aktivisterna. Natten före har den danska polisen gjort en razzia mot byggnaden som hyser sovplatser för runt 200 klimataktivister.
– De tog med sig våra verktyg som vi använt för att bygga upp ett café och mjölkkartonger, som de tydligen ansåg vara farliga på något sätt, säger Ida, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen på grund av rädsla för högerextremister.
Ett stort antal poliser kom till platsen runt halv tre på natten och gick in i byggnaden. Enligt polisen ska det ha berott på att man fått tips om att det kunde finnas någon form av vapen i byggnaden. Men Lene Vennits, sekretariatsledare för Peoples Climate Action i Danmark är kritisk till polisens agerande som hon tycker var onödigt skrämmande.
Lymmelpaketet
– Varför kommer man nattetid? Vi förstår att polisen kan vilja göra en kontroll, men det hade gått precis lika bra att komma hit mitt på dagen. Det bor många utländska gäster i byggnaden och en del kommer från länder där man har dåliga erfarenheter av polisen.
Tidigare har det uttryckts oro för det så kallade lymmelpaketet som den danska regeringen antog nyligen. Lymmelpaketet är en rad regler, som bland annat gör det möjligt att döma den som hindrar polisens arbete vid en demonstration till fängelse även om det rör sig om fredliga protester. De nya reglerna utökar även polisens befogenheter. Personer som misstänks planera något olagligt kan hållas i förvar i tolv timmar, till skillnad från tidigare sex timmar.
”Lymmelpaketet är ovärdigt en rättsstat”, står i den danska tidningen Politikens ledare nyligen, som kräver att paketet ska rivas upp.
Närmare 1.000 gripna
Den direkta orsaken till Politikens kritik är det stora antalet omhändertagna personer vid demonstrationen i lördags. Mellan 50.000 och 100.000, beroende på vilka uppgifter man förlitar sig på, deltog i en demonstration för klimaträttvisa. Arrangörerna var tydliga med att det var en fredlig protest, vilket den till största delen också blev förutom viss stenkastning vid Börsen i Köpenhamn. Trots det frihetsberövades 968 personer under dagen misstänkta för att ha planerat våldsaktioner.
– Vi kan inte utesluta att fredliga demonstranter finns bland de frihetsberövade. Men i sådana här situationer finns inte tid till någon finsortering, vi behövde skapa lite arbetsro, säger polischefen Per Larsen till Politiken.
I måndags slog polisen till mot ett festtält i Christiania och använde tårgas mot festdeltagare. 194 personer frihetsberövades, i tisdags morse hade de flesta släppts.
– Plötsligt var det någon som ropade att vi måste komma ut ur tältet. Det blev närmast panik när alla skulle ut samtidigt. Polisen kom och det sprutades tårgas in i tältet, vi grät allesammans, säger Caroline William, från Climate Justice Action, till Politiken.