Enligt iranska riksförbundet i Sverige, som i ett öppet brev till bland annat utrikesdepartementet namnger tretton hungerstrejkande fångar, rör det sig om såväl studentledare som försvarsadvokater och intellektuella. Den utlösande faktorn tycks ha varit att den fängslade studentorganisatören Payman Pirans hem angripits av säkerhetsstyrkor.
I samband med attacken slängdes familjens tillhörigheter ut på gatan och Mustafa Piran, Paymans far, greps. Han rapporteras ännu sitta i fängelse, medan Payman Piran överförts till isoleringscell. Flera av ledarna för studentprotesterna dömdes till långa fängelsestraff och sitter ännu i Evin-fängelset. Människorättsorganisationer och anhöriga har uttryckt oro för deras hälsa och för hur de behandlas i fängelset.
Iranska riksförbundet i Sverige kräver att regeringen agerar för att få till stånd en oberoende kommission som kan undersöka de politiska fångarnas situation.
Lördagen den 24 juli rapporterade reformtidningen Shargh att ordföranden i Föreningen för försvar av fångars rättigheter uppmanat de hungerstrejande att upphöra med sin aktion. Enligt satellitradiostationen Barabari som varit i kontakt med de hungerstrejkande avslutades strejken i måndags. Strax därefter angreps advokaten och författaren dr. Nasser Zarafshan av en grupp fångar i Evin-fängelset, som hotade honom till livet. Zarafshan försvarades av andra politiska fångar och rapporteras vara oskadd.
I lördags förkunnades dom mot historieprofessorn Hashem Aghajari, efter en mycket uppmärksammad rättegång som många sett som en värdemätare i kampen mellan olika politiska krafter i Iran.
Aghajari greps 2002 anklagad för hädelse, efter att under en föreläsning sagt att det inte är nödvändigt att ”blint följa det religiösa prästerskapet”. Han dömdes då till döden av en regional domstol. Det väckte stora protester – bland studenter, men också bland reformvänliga krafter lierade med president Khatami. Bland annat gick parlamentets talman Mehdi Karroubi till hårt angrepp mot domen.
Dödsdomen upphävdes senare av Högsta domstolen och målet skickades tillbaka till lägre instanser för behandling av andra anklagelsepunkter, som spridande av lögner bland allmänheten.
Nu döms Aghajari till fem års fängelse och därefter fem års ”berövande av samhälleliga rättigheter”, som innebär att han inte får undervisa, tala i offentliga sammanhang eller publicera sig. Försvaret – som pläderat för och hoppats på ett totalt frikännande – ser domen som ett stort bakslag men kommer troligen att gå vidare i högre instanser.
Enligt bedömare visar domen att konservativa och reaktionära krafter i Iran kan ha stärkt sina positioner och agerar därefter.