Den regionala regeringens fall tvingades fram av vänsterpartiet Sinn Fein. Den vice försteministern Martin McGuinness avgick från sin post förra veckan och därmed tvingades också Foster att avgå. Sedan 2007 har Nordirland styrts av en samregering mellan högerunionisterna DUP och vänsterpartiet Sinn Fein i enlighet med fredsavtalet. Utan samregerande blir det ingen regering och nyval har därför utlysts till den 2 mars.
”Cash for Ash”
Programmet för att stimulera förnyelsebar energi (Renewable Heat Incentive, RHI) infördes 2012 av Nordirlands handelsdepartement som då leddes av Arlene Foster. Programmet var illa genomtänkt och gav stora möjligheter att fuska till sig stora belopp. Den ekonomiska ersättningen var högre än kostnaden för bränslet, såsom träpellets. Det finns företag som har värmt tomma oanvända byggnader och kunnat kvittera ut stora vinster. Det fanns inte heller något tak för användning av programmet. Ju mer man brände desto mer pengar tjänade man. RHI-programmet har i media döpts om till ”Cash for Ash”. Det talas om kostnader på 490 miljoner pund över budget. Det har också avslöjats att Fosters medarbetare försökte dölja hennes underskrift på avgörande dokument i RHI-skandalen.
En växande opinion krävde Fosters avgång för att underlätta för utredningen. Men hon vägrade. Sinn Fein valde därför att tvinga fram ett nyval genom att lämna samregeringen. Martin McGuinness har sagt till irländska RTE News att det råder en djup institutionell kris och att det därför är nödvändigt att få ett nyval där folket får säga sitt.
Krisen fördjupas även av Brexit. Högerpartiet DUP är varma anhängare av att lämna EU. Sinn Fein är förvisso ett EU-kritiskt parti men motståndare till Brexit eftersom det försvårar möjligheterna att återförena Irland. Det är ett känsligt politiskt läge där alla parter är påverkade av en svår och blodig historia.
Ny samregering trolig
När Irland blev självständigt 1922 gällde det bara 26 av 32 grevskap, efter kompromisser med den brittiska kolonialmakten. De sex grevskapen i norr kvarstod under brittisk kontroll. Där fanns en majoritet unionister som ville tillhöra Förenade Kungadömet. Minoriteten som ville tillhöra Irland förtrycktes på apartheidliknande sätt. I media beskrivs ofta konflikten felaktigt som en motsättning mellan protestanter och katoliker. I verkligheten handlar det om Irlands möjlighet att enas som nation. Den fredliga medborgarrättsrörelsen i Nordirland på 1960-talet krossades av brittiska armén med våld. Många nationalister valde efter det att stödja IRA som flera gånger besvarade brittisk terror med egen terror.
Över 3 000 människor dödades innan ”The Good Friday Agreement” skapade fred 1998. Avtalet fastställer att Nordirland ska styras genom samregerande. I annat fall blir det direktstyre som ska delas mellan London och Dublin. Unionisterna vill inte att irländska regeringen ska vara med och styra. Nyvalet kan därför leda till en ny samregering mellan DUP och Sinn Fein. Martin McGuinness säger att ”det finns stora möjligheter att det sker”. Men ett nyval är viktigt för att rensa luften.
McGuinness själv kommer dock inte tillbaka. Han valde att avgå på grund av sjukdom och kommer att ersättas av tidigare hälsoministern Michelle O’Neill.