Trots den stora uppslutningen bakom demonstrationerna sprider sig en tilltagande politisk osämja i såväl Madrid som Bilbao.
Båda demonstrationerna bojkottades nämligen av det största oppositionspartiet PP, som även fick den största ETA-offerföreningen ATV att avstå. Högerpartiet PP menar att demonstrationerna uppmanade till en fortsatt satsning på regeringens ”felaktiga” fredspolitik.
PP skyller ETA-attentatet på regeringen och kräver istället att den baskiska separatiströrelsen ska bekämpas mer konsekvent. Det är första gången som PP bojkottar en demonstration mot de baskiska separatisterna. Regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero anklagade i sin tur PP för att splittra det partiövergripande samarbetet mot terrorismen.
Mot fredsförhandlingar
Medan den spanska högern från början motsatt sig mot fredsförhandlingarna med ETA, var det politiska klimatet i själva Baskien annorlunda. När ETA den 24 mars i fjol påbörjade en ”permanent vapenvila” var hoppet stort att detta skulle kunna leda till en politisk lösning på konflikten om Baskiens självbestämmande. Samtliga baskiska partier stödde fredsprocessen, och i det regionala parlamentet var förhållandet mellan det baskiska kommunistpartiet EHAK, sedan 2005 nära allierat med ”ETA:s politiska gren”, det förbjudna vänsterpartiet Batasuna, och den regionala regeringen förhållandevis bra.
– PP kallar oss visserligen fortfarande för ”terrorister”, men de andra är trevligare, säger Katalin de Madariaga Markoartu, parlamentsledamot i Baskiens regionparlament.
I Baskien skärptes konflikten mellan den ETA-vänliga politiska vänstern och de regionala myndigheterna dock redan under hösten, och den 7 januari slutade en ETA-vänlig demonstration i San Sebastian i hårda gatustrider. Inför helgens demonstration i Bilbao ville dock Batasuna ställa upp bakom den regionala regeringens demonstrationsupprop. Något överraskande gick partiet, som brukar undvika att kritisera ETA, dessutom ut och uppmanade ETA att håller fast vid sitt löfte om att hålla vapenvilan.
När emellertid socialistpartiet PSOE hotade att hoppa av demonstrationen i lördags tvingades Batasuna att hoppade av tåget. Vänsternationalisterna sparade efteråt inte med hård kritik mot den regionala regeringen.
– Synd, säger de Madariaga Markoartu och menar att det avgörande nu är att rädda fredsprocessen.
Även om ETA via den baskiska tidningen Gara underströk att det inte var meningen att döda någon med bomben i Barajas och meddelade att dess ”permanenta vapenvila” fortfarande gäller, verkar sprängattentatet ha satt punkt för fredsprocessen. Den spanska högern försöker nu utnyttja krisen för att attackera den socialistiska regeringen, vars prestige hänger mycket på lösningen av den baskiska konflikten.
– Zapatero vann det senaste valet år 2004 därför att den gamla regeringen förlorade kampen mot terrorismen, menar Luis Miguel Delgado från det spanska fackförbundet USO.
Zapatero förlorar
– Det är därför solklart att det är Zapatero som är förloraren när ETA tar till vapnen igen. Han har hela tiden lovat att kunna lösa den baskiska frågan, men förutom att vi har hört många löften och vackra ord så har ingenting skett, säger Delgado till Flamman.
Delgados omdöme delas av de Madariaga Markoartu och bekräftas av färska opinionsundersökningar som visar att PSOE:s väljarstöd minskar så att PP numera är nästan lika stort som regeringspartiet.