I Flamman nr 44 kunde man läsa att patienten själv skulle få betala för att få vård när det gäller kroniska ryggsmärtor, blåskatarr hos barn och operationer av godartade tumörer. Bilden som framtonar är långt ifrån verkligheten.
För det första kommer det inte att vara möjligt att betala sig till vård i offentligt finansierad sjukvård i landstinget i Östergötland så länge som vänsterpartiet finns med i majoriteten i landstinget. Några förslag till beslut i den riktningen har inte heller aviserats.
För det andra är det fel att kroniska ryggsmärtor eller blåskatarr hos barn inte ska behandlas. Däremot kommer ordinationen mot kroniska ryggsmärtor i betydligt mindre utsträckning att behandlas på våra sjukhusmottagningar. Detta därför att sjukgymnastik och rörelseträning visat sig vara mera effektiva. Alla barn med blåskatarr som behöver vård kommer att få detta.
Indikationerna kommer dock att skärpas, helt enkelt därför att det kan vara olämpligt att medicinera lindriga symptom.
Den fråga som nu hela vård-debatten fokuserar på är vem som ska göra prioriteringarna – läkarna ensidigt eller i dialog, och med tydlig ansvarsfördelning, mellan läkare och politiska företrädare. Anledningen är att hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland beslutat att ta bort femtio mindre effektiva åtgärder och behandlingar från vad som görs på sjukhusen. Vänsterpartiets distriktsstyrelse och landstingsgrupp – med ett undantag – är överens om att det är politiskt progressivt att på detta sätt få grepp om vad som bör prioriteras i vården. Fördelningen av pengar mellan olika sjukdomsgrupper är en politisk fråga som ska avgöras i öppna diskussioner. Alternativet blir lätt annars att efterfrågan och forskarintressen parat med medicinsk-tekniska intressen styr vårdutbudet.
När det gäller besparingarna i övrigt är det viktigt att göra klart för Flammans läsare att de begränsningar av akutsjukvården och förlossningsvården som nu beslutats inte nämnvärt försämrar akut- eller förlossningsvården, allt enligt ledande läkarföreträdare i länet. Nog är det knepigt att försvara tre fullvärdiga akutkliniker i länet, där avstånden mellan dessa är 4,5 mil. 40 patienter besöker genomsnittligt akutmottagningarna nattetid. Av dessa är det möjligen 5–10 som verkligen behöver ett akut omhändertagande. För dessa patienter har landstinget igång en jourverksamhet som omfattar 90 jourlinjer, något mindre nattetid. Det är för att skapa mer ekonomiskt utrymme för gamla svårt sjuka patienter och människor som lider av psykisk ohälsa som majoritetskoalitionen i vårt landsting har tagit besluten om att omstrukturera akutsjukvården och profilera sjukhusen när det gäller opererande specialiteter – kirurgi, urologi och ortopedi.
Att höja skatten är betänkligt ur två aspekter. Dels är det fördelningspolitiskt olämpligt i synnerhet i ett läge då våra partikamrater i flera av länets kommuner också driver skattehöjningskrav, dels är det risk för att det inte leder till mer och bättre vård. Förra mandatperioden tillsköt majoriteten 600 miljoner, 1 000 personer nyanställdes och sysselsättningsgraden ökades dessutom med 14 procent. Ändå fick östgötarna inte mer vård. En omfördelning till distriktsvård, psykiatri, geriatrik och delar av den internmedicinska verksamheten är nödvändig och i linje med vad vänsterpartiet har drivit i alla år. Det hade varit svårt att få igenom denna nödvändiga omstrukturering om landstingsskatten hade höjts. En politisk styrning som går emot det medicinska etablissemanget är svårt att åstadkomma om ekonomin gör det möjligt att bibehålla nuvarande struktur.
Björn Grip (v)
Björn Grip är gruppledare för vänsterpartiets
landstingsgrupp i Östergötland
FLAMMAN SVARAR
Björn Grip menar att vi farit med osanning om effekterna av prioriteringslistan i Östergötland genom att skriva att det inte kommer ”vara möjligt att betala sig till offentligt finansierad sjukvård”. Det har vi inte skrivit, men däremot antagit att folk kommer söka sig till privat vård för de krämpor som landstinget nu inte vill betala för. Om det inte är korrekt skulle det vara bra att veta hur vänsterpartiet i Östergötland tänkt sig det hela. Den lista som presenterades var också betydligt längre än ”kroniska ryggsmärtor och blåskatarr hos barn”. Även där skulle det vara bra att veta om människor skall oroa sig över hur de skall få behandling för de andra åkommor som presenterats på listan.
Aron Etzler
chefredaktör