– Just de här personerna kände jag inte, men nästa gång kan det vara någon av mina vänner och då skulle jag vilja att så många som möjligt engagerade sig.
För någon vecka sedan demonsterade ett stort antal människor i södra Göteborg mot avvisningarna av irakiska flyktingar. En av flera som blev gripen under de fredliga protesterna på grund av ”ohörsamhet mot ordningsmakt” var prästen Tobias Herrström. Anledningen var att han vägrade att flytta på sig för polisen som skulle verkställa avvisningarna. Avvisningarna genomfördes trots demonstrationerna och när Flamman pratar med Tobias Herrström säger han att alla är lite trötta efter aktionerna.
– Men det kommer säkert att planeras nya.
För honom handlar det om ett engagemang för människor. Han känner också många som lever under avvisningshot.
Sveriges kristna råd, som består av representanter från Svenska kyrkan och olika frikyrkor, har antagit uttalanden mot avvisningarna.
”Det är allvarligt att regering och myndigheter inte låtit sig påverkas av rekommendationer från Europarådet, UNHCR, Amnesty eller kyrkorna, som alla har kunskap om den faktiska situationen i landet till vilket avvisningen sker”, skriver man bland annat i det senaste.
Avslöjanden om Bildt
Nyligen avslöjade Wikileaks att utrikesminister Carl Bildt under ett besök i Irak 2007 tillsammans med migrationsminister Tobias Billström, ska ha sagt att Sverige inte kunde ta emot lika många flyktingar från Irak i fortsättningen på grund av den alltmer negativa opinionen och för att Irakflyktingarna, enligt Bildt, hade blivit allt svårare att integrera i det svenska samhället. De kommer hit ”blottställda, lågutbildade och utan yrkes- eller språkkunskaper”.
Besöket i Irak gjordes för att förhandla fram ett återvändaravtal mellan Sverige och Irak. Många har reagerat starkt på avslöjandena och även krävt ministrarnas avgångar. Tobias Herrström säger däremot att han inte är förvånad.
– Vi har en policy kring flyktingar från Irak som är omänsklig, det här var mer ett tecken på vad vi redan vet.
Han tror att det på individnivå bland politiker kan finnas goda intentioner, men att vi har byggt in oss i gränser, med bland annat Schengenavtalet.
– Det blir nog en slags låsning, säger han och tillägger att han snarare tror på en förändring på gräsrotsnivå.
Tobias Herrström är aktivist och engagerad i den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan, samtidigt som han är en relativt ung präst. Det är lätt att bli nyfiken på hur han bemöts inom kyrkan.
– Det är oftare människor utanför kyrkan som har fördomar eller blir förvånade. Det finns ganska många präster som är aktivister eller vegetarianer, säger han.
Han påpekar också att kyrkan gör väldigt mycket för flyktingar.
– Ofta arbetar man i det tysta med att till exempel gömma flyktingar. Jag skulle önska att man också kanske kunde tänka sig att delta i exempelvis ickevåldsaktioner, men man får också se det som att det finns olika verksamheter som kompletterar varandra.