Det brittiska förslaget om att upprätta asylläger, så kallade process-centra, utanför EU och att samtliga asylsökande ska sändas dit, har under våren väckt stark kritik från människorättsorganisationer.
FN:s flyktingorgan UNHCR lanserade ett alternativt förslag där lägren skulle placeras inom EU och med något fler garantier för en rimlig asylprocess.
EU-kommissionens rapport, som presenterades två dagar före ministerrådsmötet, lade sig på UNHCR:s linje, men också med element hämtade från ett tredje förslag: folkrättsexperten Gregor Nolls.
Enligt Madelaine Seidlitz, flyktingansvarig på svenska Amnesty, är kommissionens förslag i princip lika illa som det brittiska.
Den svenska regeringen, som till en början intog en avvaktande hållning, har blivit mer tydlig ju närmare ministerrådsmötet kom.
– Vad UNHCR tänker sig är läger för uppenbart ogrundade ansökningar, säger Kristina Sandqvist, departementsråd på UD.
– Men problemet uppkommer redan där; vad är ”uppenbart” utan utredning och varför ska sådana flyktingar i så fall överhuvudtaget placeras? frågar hon sig.
– Hela paketet går ut på att göra det så oattraktivt som möjligt att komma som flykting till EU. Detta är också UNHCR öppna med.
Enligt Sandqvist hade många EU-länder ställt sig frågande till Storbritanniens förslag.
– Men det är svårt att utläsa om frågorna är av praktisk natur eller om de också har ideologiska problem med förslaget.
När Flamman talade med Sand-qvist, dagen före ministerrådet, hade den svenska regeringen sagt nej till Storbritanniens förslag, men ännu inte bestämt sig i förhållande till kommissionen.
Under ministerrådet tydliggjorde migrationsministern Jan O Karlsson dock i SvD:
– Jag riktar stark kritik mot att kommissionen lagt fram detta. Vi är emot varje tanke på att folk skulle vägras söka asyl i det land de flyr till, sade Karlsson.
– Vi har meddelat FN:s flyktingkommissarie Ruud Lubbers att vi är förvånade över att man överhuvudtaget kan ställa sig bakom ett sådant här förslag, fortsatte han.
Men ministerrådet gick emot Sverige och dessutom delvis emot kommissionen. Det brittiska förslaget bör inte avvisas helt, menar migrationsministrarna.
Frågan diskuteras åter – troligen för sista gången på principnivå innan den ska utredas av tjänstemännen – på det europeiska toppmötet i Thessaloniki om två veckor