I en intervju för tidningen Riksdag och Departement säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) att presstöd inte ska gå till ”rörelser som vill minska demokratin”. I samma intervju säger hon att hon tycker det är problematiskt ”att presstöd går till kommunistiska tidningar idag”.
En snabb sökning på TS hemsida visar dock att det inte finns några uttalat kommunistiska tidningar som uppbär presstöd idag.
Vilka tidningar syftade kulturministern på?
– Det var väl mer en principiell diskussion kring frågor som är en utredares uppgift att ta reda på, säger Erik Kristow, politisk sakkunnig hos Lena Adelsohn Liljeroth, till Flamman.
Enligt Erik Kristow kom frågan på tapeten i samband med att högerextrema Nationell Idag beviljades presstöd för något år sedan. Då uppstod en diskussion om innehåll, eller politisk inriktning ska spela roll när en tidning söker pressstöd.
Vem ska bedöma vilka tidningar som inte är demokratiska?
– Det där är så svåra frågeställningar att det vill vi inte gå in på i dagsläget.
Nytt system 2016
Adelsohn Liljeroth har även sagt att det inte är säkert att EU godkänner ett nytt presstöd när det nuvarande går ut år 2016. Blir det ett nytt system så vill hon att det ska se helt annorlunda ut.
– Presstödet som vi känner det kan inte fortsätta i all evighet. Men någon form av statligt stöd till den skrivna journalistiken kommer vi att ha även i framtiden, till nyhetsförmedling och grävande journalistik, säger Adelsohn Liljeroth till Riksdag och Departement.
Stark kritik
Ett annat förslag som väckt stark kritik rör public service-företagen. Där vill kulturministern att privata medieföretag, tillsammans med Myndigheten för radio och tv ska ha möjlighet att ha synpunkter på nya tjänster hos public service-kanalerna. Kritiker menar att detta skulle begränsa yttrandefriheten och strypa public services popularitet, då kommersiellt gångbara tjänster skulle stoppas.