Under mina åtta år i IT-branschen har jag arbetat på inte mindre än fyra multinationella jättar.
Jag har under denna tid sysslat med hårdvarusupport för de fyra största aktörerna inom laptop- desktop- och serverprodukter. Jag är evigt tacksam mot flera chefer inom dessa företag som många gånger investerat i mina certifieringar som jag annars varit tvungen att ta lån och skriva högskoleprov för att få. Jag har fått massor av nya kunskaper och vänner från hela världen som alltid ställer sin kunskap till förfogande så länge jag själv är beredd att dela med mig av min egen. Jag har kunnat jobba och studera, ibland även på arbetstid, för att hänga med i en bransch som förändras i rasande takt. Men ju mer jag läst om hårdvaran jag supportar, desto mer blir jag övertygad om att IT-branschen, ja egentligen alla så kallade ”branscher” är riggade. För bakom skalet och de olika yttre detaljerna så sitter det exakt samma komponenter, ibland tillverkade i exakt samma fabriker, skeppade halvvägs över jordklotet för att monteras ihop, märkas, få olika design och olika priser i butiken.
”Högerfolket” har alltid sagt åt mig att konkurrens i slutändan leder till lägre priser och en hälsosam ekonomi. Men ordet ”ekonomi” i ordets ursprungliga bemärkelse definieras enligt Wikipedia att det ”behandlar hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet. Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i förhållande till totala önskemål och behov”. Hur många företag eller banker idag lever upp till de fina orden? I realiteten är de multinationella företagen i dag allt annat än ekonomiska för varken människan eller miljön. Enligt en mätning Greenpeace gjorde 2007 drar internet 662 miljarder KWh. Siffran är garanterat högre idag. Världens Logistikcirkus drivs av ”skitigt bränsle”. En ynka hårddisk kan skickas på 12 timmas flyg samt budbilstur halvvägs runt jorden för att slutligen nå en tekniker i ett datacenter redo att byta ut den trasiga delen åt en kund med miljonkontrakt. Medan hemanvändaren får vänta ibland flera veckor på att få sin dator tillbaka från en liknande service.
Självklart kräver en server hög servicenivå då ett problem med en server kan påverka flera miljoner användare. Men idag har vi faktiskt verktygen och tekniken att tillgodose samma servicenivå för servrar som för alla människor. Och inte bara när det gäller IT, vi kan faktiskt möta alla våra dagliga behov med samma servicenivå som en server med miljonkontrakt får. Allt du kan köpa i en butik idag har en streckkod och varje streckkod är kopplat till en databas. Om samtliga databaser sammankopplas kan vi se exakt vilka resurser denna planet besitter.
Genom hjälporganisationer och nationella/internationella institutioner kan vi se specifika geografiska behov. Med dagens globala logistiska möjligheter kan vi tillgodose varje människas behov. Imorgon skulle vi kunna utplåna både svält, fattigdom och krig. En mätt och glad människa varken stjäl eller drar ut i krig. Konkurrens leder inte bara till låga priser, konkurrens används ständigt som motivation för lägre löner och lägre levnadsstandard för dem längst ner i marknadens näringskedja.
Om vi kan se var människor svälter mest och var det finns mest mat i lager, vad är det då som hindrar oss att dela vårt bröd mer rättvist istället för att tvingas slänga brödet åt duvorna här i väst? Med internet och den moderna teknikens möjligheter finns det något behov av ”konkurrens” och ”marknader” alls? Det är bakåtsträvande att försvara dagens ständigt fallerande globala ekonomiska system. Och framåtsträvande med en värld som är fri från patent och kunskap alltid är gratis. En värld där planetens resurser är tillgängliga för alla efter behov. ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” kan äntligen sättas i verket för tekniken som möjliggör detta finns här idag. Men då måste dagens företag vara öppna och demokratiska istället för världsomfattande diktaturer. För idag är det alltid ”han” med mest pengar som tjänar på den globala konkurrensen. Inte forskaren, ingenjören eller programmeraren som måste återuppfinna hjulet på grund av patentregler, Eller planeten som snart knappt har sitt ozonlager kvar.