Avregleringar har gett högre elpriser och mindre investeringar i förnyelsebara energikällor. Detta enligt en doktorsavhandling från Handelshögskolan i Göteborg.
– Ett av avregleringens syften var att stärka konsumenternas ställning på den här marknaden, och jag tycker inte att man kan se att den har stärkts. Det är snarare så att de stora producenterna har fått en ökad makt. Så kan man ju misstänka att de, genom att utöva makt, också gör att konsumenterna får betala ett högre elpris än vad man skulle ha gjort om konkurrensen fungerat bättre, säger Petter Rönnborg, avhandlingens författare, till Ekot.
Enligt avhandlingen har konsumenternas val liten betydelse för elpriset och vilken typ av investeringar som görs.
Studien bygger på djupintervjuer med 25 chefer för stora och mindre energiproducenter i Sverige. Petter Rönnborg menar att mycket pekar på att elbolagen hela tiden anpassar produktionen på ett sätt som gör att de kan ta ut ett så högt elpris som möjligt.
– Sedan är det väldigt svårt att föra i bevis, men det finns mycket i min studie som tyder på att det är så.
Den senaste tiden har elpriserna sjunkit, troligen på grund av lågkonjunkturen och att industrin inte kräver lika mycket el. Men sett över längre tid har priserna stigit sedan 1996 då elmarknaden avreglerades. Petter Rönnborg efterlyser ett större ägaransvar från staten, som äger Vattenfall.
Ola Alterå, Maud Olofssons statsekreterare på Näringsdepartementet, säger till Ekot att det finns ett problem med ägarkoncentration, men att avregleringen trots det lett till bättre villkor för konsumenterna då de kan byta elproducent om de inte är nöjda.