Vid den här tidningens pressläggning hade Högsta domstolen i ett första utslag slagit fast att den har behörighet att pröva oppositionens begäran, ett beslut som gick stick i stäv med valmyndighetens yrkande på att endast den hade rätt att besluta om ärenden som rör de senaste valen. Det kommer förmodligen att dröja ännu flera dagar innan HD också tar ställning till oppositionens begäran om att lämna ut resultatet.
Ockupationer
Samtidigt har det börjar röra på sig på den zimbabwiska landsbygden. Det finns rapporter om såväl krigsveteraner som har ockuperat farmer ägda av vita jordbrukare, som om före detta vita farmägare som stärkta av oppositionens framgångar i valet har försökt återta sina jordbruk.
Flera bedömare tolkar det som att Zanu-PF efter det oväntade valnederlaget i parlamentsvalet nu mobiliserar sina väljare inför en eventuellt avgörande valomgång i presidentvalet.
I parlamentsvalet fick Zanu-PF 97 mandat medan det största oppositionspartiet MDC tog 99 platser. En utbrytarfraktion av MDC under ledning av den före detta studentledaren Arthur Mutambara fick tio mandat och en oberoende kandidat tog sig också in i parlamentet. Det innebär att Zanu-PF för första gången sedan befrielsen 1980 har förlorat sin parlamentsmajoritet. I senatsvalet fick Zanu-PF och MDC 30 mandat var, men där behåller Zanu-PF sin majoritet.
Men valsiffror visar också att Zanu-PF fick flest röster i valet. Före valet anklagades regeringen och Zanu-PF för att med en delvis ny valkretsindelning försöka manipulera valet. Nu visade det sig att valkretsindelningen gynnade oppositionen som trots att den endast fick omkring 43 procent av rösterna, mot Zanu-PF:s 46 procent, fick flest mandat.
Dessutom hävdar Zanu-PF att valet har manipulerats till fördel för oppositionen. Fem valarbetare har gripits och en omräkning är begärd.
Våldskampanj
Maktkampen i Zimbabwe har hittills tagit sig uttryck i ett veritabelt propagandakrig. Regeringen anklagar oppositionen för att vilja sälja ut landet till utländska intressen medan oppositionen hävdar att Zanu-PF försöker återta initiativet genom en våldskampanj.
Men i landet råder fortfarande lugn medan upphetsningen i västerländska medier är påtaglig. Den enda våldsincident som rapporterats i samband med valet ägde rum när anhängare till de rivaliserande MDC-fraktionerna stötte samman.
Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai, som hävdar att han vunnit presidentvalet, lämnade i början av veckan Zimbabwe för att som det uppgavs söka stöd i grannländer. I Sydafrika träffade han bland annat ANC:s ordförande Jacob Zuma, men inga officiella kommenterar förelåg om mötet. Tsvangirai har också i en artikel i brittiska The Guardian, krävt att Storbritannien och USA skall agera mot Zimbabwe. Storbritannien har utlovat ett massivt stöd- och biståndsprogram för Zimbabwe – om det blir en ny regering.
President Mugabe hade ännu tio dagar efter valet inte uttalat sig officiellt om valresultatet. Men när Zanu-pf:s politibyrå möttes i slutet av förra veckan beslöts att Mugabe skulle ställa upp mot Tsvangirai i en eventuell ny valomgång. Valmyndigheten hade då ännu inte tillkännagivit något resultat från presidentvalet 29 mars. Medan MDC hävdade att ingen andra valomgång behövs, eftersom Tsvangirai fått över nödvändiga 50 procent i valet, talade andra inofficiella uppgifter om att ingen kandidat nått erforderlig majoritet i första omgången och en andra omgång därför skulle bli nödvändig.