– I lördags kom det första dödsoffret. I fredags var ännu mer massiva protester som slogs ner mycket hårdhänt av regimen. Jag och många andra kvinnor blev slagna av batonger. Polisen attackerade med tårgas, många kvinnor fick andningsproblem och måste släpas in i husen för att räddas.
Iman Hamad från Sudans kommunistparti menar att hela befolkningen nu rest sig mot regeringen Omar al-Bashir. Under den arabiska våren har det gjorts flera försök av främst ungdomar att protestera men de har varje gång slagits ner mycket hårt av den auktoritära regimen.
Men nu har drastiska ekonomiska åtgärder tvingat fram protester från det som verkar vara ett enat folk.
Det började med att kvinnliga studenter på Khartoums universitet protesterade mot 35 procentiga höjningar av busspriserna och höjningar av hyran på deras studentrum och matpriserna.
Bakgrunden är uppdelningen av landet som lett till att större delen av oljeinkomsterna hamnar i det nya landet Södra Sudan. Men Iman Hamad menar att det inte bara handlar om det.
– Det handlar också om kriget, 70 procent av budgeten går nu till militären. Den här regeringen kan inte leva utan krig, är det inte krig skapar den det.
Kriget
Det är krig i söder och konflikter i många regioner. Frågan är hur länge regimen al-Bashir kan hålla kvar greppet om landet, när nu protesterna når alla segment i samhället och sprider sig också utanför huvudstaden. Kraftiga höjningar på bensinpris och matpriser driver fram protesterna. De är inte långvariga, de slås ner direkt, men de dyker upp igen på andra ställen.
– Man säger att så fort man öppnar munnen och säger en enda stavelse så har man batongen i munnen.
Iman Hamad beskriver en mycket spänd huvudstad. Folk går på gatorna och ser sig oroligt om till vänster och höger. De letar efter fler så att man kan ropa ut sina slagord tillsammans, utan att riskera att stoppas direkt av säkerhetsstyrkorna. Dessa i sin tur driver runt på staden och letar efter minsta tillstymmelse till protest.
Människor arresteras hela tiden, en del släpps efter några timmar eller dagar medan andra hålls kvar och torteras. Kommunistpartiets tidning Al-midan har förbjudits och dess journalister har gripits. Chefredaktören Madiha Khair som nyligen besökte Sverige är en av dem, men hon har nu släppts.
Spontana protester
Protesterna leds inte av något parti utan är spontana. Islamister finns med men spelar en mycket begränsad roll, regimen kallar sig också islamistisk och säger sig tillämpa sharialagar. För den politiska oppositionen, där kommunistpartiet spelar en respekterad roll, är inställningen klar. Nu handlar det inte om att diskutera olika problem med regimen, den måste bort, punkt slut.
Iman Hamid berättar att kvinnorna är mycket aktiva och att de behandlas lika hårt som männen. Mest aktiva är de i protesterna som flammar upp i olika bostadsområden. Iman Hamid är trots allt positiv.
– Jag är inte rädd, jag är optimistisk att vår nation äntligen kan gå framåt så vi kan erövra våra rättigheter. Det kommer att flyta blod, men vi kommer att vinna.