Anna Herdy frågar mig (i Flamman, nr 10, 2016) vilket mitt alternativ är till att inte gå ut ur EU. En retorisk fråga där ju svaret naturligtvis måste vara att vara kvar i EU och försöka utveckla det i rätt riktning. Men min poäng är inte att jag anser att Sverige ska vara kvar i EU. Något som jag för övrigt inte heller skrev i mitt tidigare inlägg. Däremot skrev jag att jag tycker att det borde genomföras en utvärdering av det svenska EU-medlemskapet när det nu har gått drygt 20 år sedan Sveriges inträde i EU. Det är min egentliga ståndpunkt i dag. Det vore rimligt ur fler aspekter. Man bör lära sig av historien. Vad anser folkrörelserna? Nästan en hel ”generation” har tillkommit sedan folkomröstningen. Nej-sidan, inklusive Vänsterpartiet lovade att respektera resultatet av folkomröstningen. Hur ser ett konkret alternativ ut? Då kan man inte bara säga att nu vill vi gå ut. Men frågan kan lyftas efter en utvärdering. Nu är det antagligen inte så lätt att få stöd för denna tanke vare sig i Vänsterpartiet eller i riksdagen men det är lika fullt min åsikt.
Jag tror inte att EU kollapsar som Herdy önskar. För mycket är investerat i EU för att medlemsstaterna ska tillåta att det händer. Storbritannien kommer säkert rösta ja till att stanna i unionen.
Jag tycker sammanfattningsvis att det behöver tas ett grundligt omtag i frågan i Vänsterpartiet. Det finns vänsterpartister som anser att partiet aktivt bör driva krav på folkomröstning så att Sverige kan lämna EU. Jag anser att det är att gå för fort fram. Jag tolkar själv stämningen i partiet som att många känner sig osäkra med partiets linje, och programkommissionens förslag till reviderat partiprogram löser inte denna problematik när det gäller vänsterpartiets hållning i EU-frågan. Jag välkomnar att Flamman lyfter frågan på ledar- och debattplats, till exempel var Stellan Hermanssons inlägg ”Plan B väcker hoppet” intressant. Debatten i Flamman är viktig och jag hoppas på fler inlägg med olika ståndpunkter i EU-frågan och hur den bör hanteras.
Jag hoppas inte att EU ska kollapsa men väl att Vänsterpartiets nya partistyrelse efter kongressen genomför ett rådslag om EU-frågan så att partiet kan gå till val 2018 med en förankrad och utvecklad EU-politik.