Nedgången för den borgerliga sidan började kort tid efter det förra riksdagsvalet.
– Först förlorade mittenpartierna. Sedan drabbades alla borgerliga partier. Vi såg inga effekter av de första ministeraffärerna. Men när besparingarna på arbetslöshetsförsäkringen började i november 2006, då började borgerligheten tappa.
Det säger Toivo Sjörén, Sifo, till Flamman.
Hälften går till s
Nu visar opinionsundersökningar att det borgeliga tappet fortsätter. Under hösten 2007 har skillnaden blivit hela elva procentenheter, enligt Sifo. Och de flesta väljarna går till socialdemokraterna. Enligt Toivo Sjörén vid Sifo, är det effekten av två olika rörelser i väljarkåren.
– Dels är det väljare, framför allt från moderaterna, som gått till socialdemokraterna – det utgör ungefär hälften av den borgerliga övergången. Sedan har mobiliseringen, alltså viljan att rösta, ökat från socialdemokratiska väljare som låg på soffan.
I undersökningen, som är baserad på runt 5.000 intervjuer den 3/9-11/10, är det tydligt att den största skillnaden finns hos de unga. Medan äldre besvikna moderater går till soffan, flyr före detta moderatväljare över till socialdemokraterna i åldersgruppen 18-23 år. Samtidigt som en grupp av unga soffliggare och nya väljare går till socialdemokraterna. Det finns nu en tydlig vänstermajoritet hos de unga väljarna, enligt undersökningen. Niklas Wykman, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, säger till Flamman att det moderata raset bland unga förmodligen är reellt.
– Ja, det tror jag absolut. Moderaterna gör inte tillräckligt mycket för de unga. Men jag tycker det i grunden är positivt att unga är extra kritiska mot makten. När valet kommer ser det nog annorlunda ut.
Vänsterpartiet får lite
Det är socialdemokraterna och miljöpartiet som får del av de tidigare borgerliga rösterna. För vänsterpartiets del finns det lite att glädja sig åt i denna undersökning: att v får 14 procent hos unga LO-medlemmar och 22 procent hos unga Saco-medlemmar kan man troligen inte dra några slutsatser av – det rör sig om mycket få tillfrågade.
En av de största rörelserna från moderaterna till socialdemokraterna har skett i storstadsområden. Men utgångsläget var också mycket dåligt efter valet 2006.
– S var extremt svaga i storstadsområdena i valet 2006. Ett regeringsparti har inte råd med så dåliga siffror. Men det är också lättrörliga väljare, säger Toivo Sjörén.
Utanför de stora städerna har kristdemokraterna och centern tappat och totalt sett tappar borgerligheten mest väljare i mindre städer och på landsbygden. Sammantaget är den geografiska skillnaden nu mycket stor. I mindre städer och på landsbygden är s-v-mp tydligt störst, medan borgerligheten fortfarande har greppet i Stockholm.
Det finns också en tydlig förändring i mellangrupperna. Det är i mellangrupperna, bland tjänstemän i TCO, som den största väljarströmmen går.
Arbetare ratar
Är det sannolikt att det rör sig om just de mellangrupper som gav borgerligheten valsegern?
– Ja, det ser ut så. Tillsammans med soffliggarna, säger Sjörén.
De grupper där de borgerliga partierna tappar minst är höginkomstgrupper och bland egna företagare.
Bland högavlönade tjänstemän är stödet för borgerligheten fortsatt starkt.
Stödet för s-v-mp är mycket stor i LO-gruppen. ”Sveriges nya arbetarparti”, moderaterna, gillas bara av 13,78 procent i kategorin arbetare.