Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari varnade i förra veckan för risken att ett ”islamistiskt emirat” skulle kunna uppstå i Mellanöstern. Zebari oroas över den ökade samordningen mellan de väpnade sunnimuslimska grupperna i Irak och deras fränder bland rebellerna i Syrien. Nyligen attackerades till exempel staden Kirkuk i norra Irak av ISIS (Islamiska staten i Irak och al-Sham), som opererar i båda länderna.
Nytt fokus
Insikten att kriget i Syrien håller på att bli något annat än bara störtandet av Assadregimen verkar ha drabbat många. Västeuropeiska underrättelsetjänster har på senare tid börjat varna att kriget i Syrien utgör ett direkt hot, eftersom ett ökande antal europeiska medborgare deltar i de väpnade, så kallade jihadiststyrkorna.
Tidningen New York Times citerade i förra veckan den forna USA-diplomaten Ryan Crocker som menar att USA borde ta upp direkta förhandlingar med Assad.
– Så ond som han är, är han ändå inte lika ond som de jihadister som skulle ta över om han inte fanns.
Crocker och ett ökande antal ”realister” i USA menar att Assadregimen inte längre ska störtas till varje pris, utan snarare förmås att dela makten med de västvänliga rebellgrupperna. Dessa grupper, främst Fria syriska armén (FSA), har fått uppleva att deras islamistiska vapenbröder har utökat sin makt.
Hårda eldstrider
Under det senaste halvåret har sekulära och islamistiska rebellstyrkor vid många tillfällen stridit mot varandra. Så sent som i förra veckan erövrade en al-qaidakopplad milis ett av FSA:s största vapenlager i närheten av gränsen till Turkiet efter hårda eldstrider.
General Salim Idris, befälhavaren för FSA, har varnat att speciellt gruppen ISIS skulle utgöra ”ett hot för Syriens framtid”. Salim talade i början av december på ett möte i Istanbul, där han presenterade en rapport om islamisternas frammarsch i Syrien. ISIS har enligt rapporten 5 500 utländska jihadister i sina led.
Väst har svikit
Generalen menade att han och hans kamrater håller på att ”omvärdera” sin tidigare position att Bashar al-Assad måste lämna ifrån sig makten innan man kan prata om fred. Istället borde man diskutera hur man kan försvara Syrien gemensamt mot islamisthotet. Enligt Idris är roten till problemet att västmakterna visserligen har uppmanat alla syrier att störta Assadregimen, men sedan lämnat folk i sticket. Samtidigt har Qatar och Saudi-Arabien försett de olika islamiststyrkorna med pengar och vapen.
Särskilt besviken var man när inget hände trots att Barack Obama hävdade att en ”röd linje” hade överskridits när kemiska vapen användes utanför Damaskus i augusti. När det kommer till denna incident så hävdade stjärnjournalisten Seymor Hersh i söndags att Obama visste om att giftgasattacken kunde ha utförts av rebeller. Enligt Hersh finns en CIA-rapport från juni som varnar att den islamistiska al-Nusrafronten hade kapacitet att tillverka och använda nervgasen Sarin. Obama undanhöll dock denna information för att kunna motivera en eventuell intervention i det syriska inbördeskriget. Interventionen blev dock aldrig av, istället ledde ett ryskt diplomatiskt initiativ till att den syriska regimen gick med på att förstöra sina kemiska vapen.