MALMÖ Bakom vänsterkantringen ligger många medlemmars missnöje med nedskärningar och privatiseringar, men också starkare statsfinanser och en vilja att vinna valet 2006. S är hårt pressat att sänka arbetslösheten och presentera en offensiv politik för att få med sig valarbetarna och kunna vinna.
Förhandstipsen om en ”reformkongress” slog in. Till skillnad från kongressen 2000 ifrågasattes inte offentligt ägande överhuvudtaget. Och till skillnad från tillväxtkongressen 2004 var nu frågorna om välfärd och arbetslöshet absolut centrala. Kommentarerna i borgerlig press har följaktligen varit sura.
Full sysselsättning målet
På måndagen diskuterades sysselsättning och arbetsliv. Per Nuder och Hans Karlsson slog i sina anföranden fast en mer offensiv ton är i originaldokumenten med löften om att återställa full sysselsättning, att tidigarelägga anställningar i offentlig sektor och ett mer utjämnande skattesystem efter valet. Stig Malm framträdde som en skarp kritiker av signalerna om att allt är på rätt väg. Malms framträdande hamnade just när kongressombuden ville sträcka benen.
– Det är lite synd att alla går ut när vi skall diskutera kongressens viktigaste fråga, sa den gamle LO-ordföranden, som konstaterade att arbetslösheten inte minskat sedan 2004, samtidigt som näringslivet registrerat rekordvinster.
– Vi fattar många beslut som vi inte har råd med på den här kongressen. Men får vi ner arbetslösheten har vi råd. Det är också en livsviktig fråga för facket. Får vi inte ned arbetslösheten har facket ingen chans i kampen för arbetsförhållandena.
Men Malm och andra var efter ändringar nöjda med svaren. Också Bo Bernardsson, Arbetets gamle redaktör var nöjd.
– Nu sägs det tydligt och klart att full sysselsättning är ett allt överskuggande mål. Menar vi allvar med det behövs förändringar. Vi behöver precisera Riksbankens uppgifter. Vi behöver ett högre inflationsmål.
Oro för social dumping
Inledningsvis slog kongressen fast att globaliseringen egentligen mestadels är bra. Men många av ombuden tog upp problemen med den ökade konkurrensen: påtvingad deltid, social dumping och problem med oseriösa entreprenörer.
Hans Erik Svensson från Gotland berättade om hur Flextronics kommit till ön, flyttat vidare till Estland, sedan till Vitryssland.
– Jag har talat med det estniska facket. De känner sig lika övergivna som vi gör.
Helen Eliasson från Älvsborgs södra partidistrikt berättade att 80 procent av kommunalarna i Tanum fick jobba deltid.
Sten Björk från Skåne krävde att alla stora byggupphandlingar med offentliga medel skulle kräva kollektivavtal av entreprenörer.
– Det rör sig om mer än 100 miljarder innevarande år!
Många av besluten på området talar också om starkare kontroll, social ansvar från företagen och att försvara kollektivavtalen. Heltid skall vara norm i arbetslivet, deltid en möjlighet. Lagstadgad rätt till kvalitetssäkrad företagshälsovård införs. Taket i a-kassan skall höjas så att de allra flesta får 80 procent av sin lön. Regeringen skall ratificera ILO konvention nummer 94, som syftar till att avskaffa möjligheterna till social dumping.
I anslutning till temat om öppna gränser och social dumping fanns alkoholpolitiken. Problematiken kring alkoholinförseln skall lösas genom att socialdemokraterna ”kraftfullt” skall arbeta mot de generösa införselkvoterna.
Debatten om hushållsnära tjänster blev kort och intensiv. Ingegerd Karlsson från Kalmar var den enda som vågade sig på att lyfta frågan. Motangreppen blev hårda.
– Jag blir beklämd över att någon i den här salen vill ta pengar från offentlig sektor och föra över till de mest välbeställda i samhället, sa Roger Mogert från Stockholm.
Därmed var det snabbt över: inga subventionerade hushållstjänster till andra än äldre.
Området äldrepolitik var ett av de som Göran Persson själv ville få i fokus. S beslutade om ”den största satsningen på äldre i socialdemokraternas historia”, enligt Göran Persson. 10 miljarder under tio år skall det kosta och en nationell handlingsplan skall tas fram.
Sammanhållen skola
På skolområdet blev också kongressens tendens tydlig. Skolminister Ibrahim Baylans inledningsanförande tog avstamp i en jämförelse mellan Botkyrka och Danderyd. Baylan aviserade 10 extra pedagoger på de 100 skolorna där eleverna presterar sämst och var nöjd med att fördiskussionerna visat ”en total uppslutning bakom en sammanhållen skola, gemensamt finansierad, med gemensamma skolplaner”.
Kongressen beslutade också att partiets skall ”Motverka privata vinstintressen tillåts syra inom förskola, skola, sjukvård, äldreomsorg och socialtjänst.” och att de ”huvudsakligen skall bedrivas i offentlig regi”.
Här kom friskolorna in i debatten, och tendensen i debatten var att det krävs hårdare regler och möjlighet att stoppa etableringar när de försvårar för kommunen.
– Regeringen Bildt ändrade hela skolsystemet. Nu står vi inför en tuff uppgift, sa Sven-Erik Sveed från Jämtland.
Efter en debatt som slutade halv tre på natten beslutades att kommunerna skall få stärkt kontroll över etableringen av friskolor. Alla skolor skall vara avgiftsfria och skolmåltidsavgifter skall avskaffas.
Men partistyrelsen föreslog också nationella prov från årskurs tre, och där blev debatten hård.
– På 1960-talet hade vi nationella prov från årskurs tre. Hur framåtsyftande är det att införa det igen? En elev med dyslexi får det inte lättare med ännu ett nationellt prov. Det behövs stöd istället, sa Christina Mattsson från Blekinge.
Partistyrelsen fick också till slut stryk i frågan om nationella prov från 3:e årskurs.
Irakkriget var fel
Inför kongressen var det klart att s anser USA:s invasion av Irak strida mot FN-stadgan, men frågan tonades sedan ned. Maj-Britt Theorin och Sven Britton m.fl. krävde tydliga besked om att svensk trupp inte skall kunna sättas in utan mandat från FN och inte heller användas i fredsframtvingande uppdrag, men fick inte kongressen med sig. Håkan Juholt från partistyrelsen förklarade att förebyggande anfall inte alls stred mot FN-stadgan.
– Vi är helt överrens om att USA:s anfall mot Irak var fel. Men vi kan inte helt entydigt säga att förebyggande anfall alltid är fel, sa Juholt och hänvisade till ”exempel från 1960-talet”. När Flamman bad Juholt precisera nämnde han sexdagarskriget som exempel. Inte för att det var rätt i sig, men för att det visat att det kunde vara legitimt att gå till anfall i ett läge där länder samlar trupper vid gränserna.
– Det är en jättesvår fråga, medgav Juholt till Flamman.
Inte heller ville partistyrelsens Juholt utesluta fredsframtvingande insatser och använde Srebrenica som exempel, där FN-soldaterna inte hade tillstånd att försvara lokalbefolkningen undan massaker. I debatten sa han:
– Det som börjar som en fredsbevarande insats kan sluta som en fredsframtvingande.
Juholt pekade på flera skärpta skrivningar som skulle tillfredställa den interna kritiken.
– Vi skriver Vi *skall* inte vara med i Nato, istället för bör. Den svenska försvarsmakten kommer aldrig bli en expeditionskår.
På det internationella området i övrigt uttrycktes skarp kritik mot Israels murbygge. Bygget måste upphöra, sa kongressen och skärpte det ännu mer i ett uttalande, som också deklarerade att allt som redan är byggt på palestinskt område skall rivas.
Kongressen beslutade att flyktingpolitiken i Sverige skall vara ”generös, rättsäker och human”. Men den skarpa kritik mot regeringens agerande kring flyktingamnesti och de apatiska flyktingbarnen uttrycktes av en minoritet. Barbro Holmberg fick varma applåder för att ha ”svarat pedagogiskt” under debatten om de apatiska flyktingbarnen.
Under jubel beslutades också att säga ja till könsneutral äktenskapslagstiftning.
Göran Persson omvaldes som partiordförande och lovade att sitta i fyra år till, med blev knappast trodd av den församlade journalistkåren. Men tydligt är att Persson under kongressen befäst sin position som ledningens främste retoriker. Per Nuder som fått det viktiga inledningstalet på sysselsättningsområdet är inte en lika stark talare, var inte heller lika central i kongresshallen. Att Marita Ulvskog nu är kongressvald partisekreterare stärker hennes position och borgar för att partivänstern har en viktig roll i partiets fortsatta utveckling.