I helgen ägde stora demonstrationer rum runt om i världen mot de slavliknande förhållanden som många afrikanska migranter lever under i Libyen. Rapporter om slavläger och auktioner har under en tid strömmat ut från landet. Men när den amerikanska nyhetskanalen CNN förra veckan sände ett reportage som visar hur en man auktionerar ut unga män för jordbruksarbete till högstbjudande antog problemet plötsligt en konkret form. I klippet ser man bland annat en man säljas för 400 dollar.
Enligt CNN:s journalister som besökte en slavmarknad utanför Libyens huvudstad Tripoli äger sådana rum ungefär två gånger i månaden. Reportaget bekräftar att slavauktioner regelbundet hålls på nio platser i västra Libyen men det verkliga antalet antas vara mycket större.
Minskad flyktingström
Orsaken till slavauktionerna är att den libyska kustbevakningen sedan i somras har förstärkt sina insatser för att hindra att migranter tar sig över Medelhavet till Italien. Samtidigt har Italiens regering tillsammans med EU gjort det svårare för ideella räddningsorganisationer att undsätta nödställda migranter utanför Libyens kust. Det har gjort att antalet migranter som ger sig av från Libyen har sjunkit dramatiskt de senaste månaderna. Hittills i år har 164 000 migranter kommit till Europa enligt International Organization of Migration. Det är mindre än hälften så många som de 348 000 som anlände förra året. 3 033 har drunknat eller försvunnit, vilket är 40 procent färre än förra året.
Om pengarna inte räcker säljs migranterna helt enkelt som slavar på marknader till högstbjudande för att genom dagarbete betala av sin ’skuld’ till smugglarna
Men flyktingströmmarna till Libyen från Väst- och Östafrika har inte avstannat. Det innebär att många migranter fastnar i uppsamlingsläger. Eftersom människosmugglarna inte längre kan räkna med att rutterna över Medelhavet är fria tvingar man migranterna att betala dem för att släppas, antingen direkt eller genom att utpressa deras familjer. Om pengarna inte räcker säljs migranterna helt enkelt som slavar på marknader till högstbjudande för att genom dagarbete betala av sin ”skuld” till smugglarna.
Ansvar på EU och Nato
CNN:s reportage har fått Libyens ”anti-immigrationsmyndighet” att tillsätta en utredning av problemet. Frankrike har även kallat till ett möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera situationen. Landets FN-ambassadör François Delattre har sagt att man inte utesluter sanktioner mot Libyen. Frågan är dock vad sanktioner mot en stat som inte till fullo kontrollerar det egna territoriet, som plågas av terrorism och strider mellan olika miliser och arméer, och som har två parallella regeringar som gör anspråk på det legitima styret över landet ska kunna leda till.
Ansvaret för situationen i Libyen vilar i själva verket på två organisationer: Nato och EU. Den Nato-ledda alliansens beslut att 2011 störta diktatorn Kaddafi öppnade ett maktvakuum och gjorde att landet snabbt blev ett laglöst territorium och därmed en perfekt bas för människosmugglare. När EU tidigare i år, efter att flera östeuropeiska länder vägrat gå med på att reformera det dysfunktionella asylsystemet, först slutit ett avtal med Turkiet om att inte längre låta migranter ta sig till Grekland, och sedan betalat Libyen för att göra samma sak skapade man en situation i vilken rättslösa afrikanska migranter är helt utelämnade till smugglarnätverk som snabbt förvandlats till slavhandlare. Enligt uppgifter från tidigare i höstas ska Italiens regering till och med ha slutit ett avtal med ett smugglarnätverk som också är en aktiv stridande part i det pågående inbördeskriget. Enligt avtalet ska milisen ha betalats miljoner i förskott för att hindra att migranter tar sig till Italien.
Frågan om slaveriet väntades dominera toppmötet mellan EU:s och Afrikanska Unionens ledare som hölls i Elfenbenskustens huvudstad Abidjan denna vecka. Flera afrikanska ledare har reagerat med avsky på uppgifterna och väntades kräva mer än ursäkter och beklaganden från EU:s sida.