– Man målar upp det som att vi skadar landet och välter industrin, men så är det ju inte. Inte med våra små aktioner, säger Eskil Rönér, förbundsordförande på Hamnarbetarförbundet till Flamman.
För några dagar sedan fick han reda på att regeringen vill utreda om inte strejkrätten är för omfattande. Det berättade etablerings- och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson under en presskonferens i Göteborgs hamn. Att hon gjorde det just där var förstås ingen slump. Det är i Göteborgs hamn som Eskil Rönérs Hamnarbetaförbund ligger i konflikt med arbetsgivaren APM Terminals sedan över ett år tillbaka.
I korthet handlar konflikten om huruvida arbetsgivarsidan ska kunna välja att förhandla med Transportarbetarförbundet – som man har kollektivavtal med – eller om man ska tvingas tala med Hamnarbetarförbundet, som organiserar större delen av de anställda i den berörda hamnterminalen.
Regeringen oroad
Konflikten har inneburit en rad strejker, och med start förra måndagen; en lockout från företagets sida. Hamnterminalens kapacitet beräknas idag vara nere på ungefär 40 procent till följd av stridsåtgärderna. Enligt Eskil Rönér har dock APM Terminals lockout gjort ”mer skada än alla våra strejker tillsammans”.
Oavsett har regeringen blivit oroad.
– Det kan handla om inskränkningar i konflikträtten för att den svenska modellen ska fungera fullt ut och då är jag beredd att göra det, sa Ylva Johansson under presskonferensen.
Specifikt handlar det om att se om det går att införa en lagar som förbjuder fack från att strejka om arbetsgivaren redan har tecknat ett kollektivavtal – även om det är med ett annat fackförbund. Dessutom vill man undersöka möjligheterna att stoppa strejker i andra situationer än just förhandlingar om kollektivavtal.
I praktiken skulle en sån lagstiftning göra Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder olagliga, eftersom APM Terminals redan har ett kollektivavtal med Transportförbundet.
Låsa ute förbund
Men det finns också en oro för att det skulle kunna öppna upp för andra metoder.
En sådan lagstiftning skulle till exempel innebära att arbetsgivaren kan välja att teckna avtal med ett mer arbetsgivarvänligt fack, och på så sätt låsa andra förbund ute, även om de har fler medlemmar på arbetsplatsen.
I de fall där det finns flera fackförbund som organiserar samma grupper skulle arbetsgivaren helt enkelt kunna välja vilket av facken man vill diskutera med.
Vänsterpartiet är kritiska.
– Skulle man förbjuda fackliga organisationer att ta strid för avtal så snart ett annat avtal finns, skulle det öppna upp för fackföreningar som startas upp utan brett stöd hos arbetstagarna men med stöd hos arbetsgivaren. Det skulle snabbt också kunna gå ut över andra fackförbund, inklusive LO-förbunden. Det skulle knappast heller leda till färre arbetskonflikter, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.
Från de stora fackförbunden är det däremot ganska tyst. De offentliga uttalandena har uteblivit, och intervjusvar har varit försiktiga.
Inte ens de fack som delar på en arbetsgrupp, som Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund har gjort något väsen av sig efter regeringens besked.
– I nuläget avstår vi från att kommentera det där. Vi väntar tills utredningen är klar, säger Sofi Zouagui, vikarierande pressekreterare på Lärarförbundet till Flamman.
”Strekrätten en komplicerad fråga”
Lärarnas riksförbund, det andra facket som organiserar lärare, låter ungefär likadant. Efter att ha konstaterat att man inte tror att det kommer uppstå några problem, eftersom de båda förbunden idag samarbetar om sina avtal, säger presschefen Zoran Alagic till Flamman:
– Nej, vi har inte formulerat någon hållning till detta pågående ärende.
På LO är man mer osäkra.
– Strejkrätten är en viktig och extremt komplicerad fråga säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO till Flamman.
– Vi tycker att strejkrätten har fungerat extremt bra i Sverige. Om man jämför med hur det ser ut internationellt så har vi en väldigt fri strejkrätt i Sverige. Arbetsgivarna försöker alltid angripa den, men i princip har den fungerat helt perfekt i hundra år. Men nu fungerar den inte i Göteborgs hamn, säger Torbjörn Johansson.
Han vill inte se någon generell inskränkning i strejkrätten, men menar att hamnarbetarförbundet med berått mod utmanar den svenska modellen.
– De leker med nitroglycerin, säger han.
Ökat tryck
Och trycket på regeringen har förstås ökat under det ett och ett halvt år som konflikten pågått.
Svenskt Näringsliv har finansierat arbetsgivarsidan under konflikten i Göteborgs hamn och välkomnar beslutet. Man har flera gånger tidigare krävt inskränkningar i konflikträtten. Det har även Liberalernas Jan Björklund, som så sent som i februari i år återupplivade ett gammalt krav på en begränsning.
Enligt Hamnarbetarförbundet kan inskränkningen också ha påverkats av Socialdemokraternas nära samarbete med LO. Hamnarbetarförbundet har nämligen också en långvarig konflikt med LO-förbundet Transport.
Frågar man Torbjörn Johansson på LO är det dock struntprat.
– Säger man så, då tycker jag att man sysslar med väldigt elakt förtal. Hela den svenska modellen bygger på att man får välja vilket förbund man är med i och det står vi bakom, säger han.
Frågan är alltså bara om det valet kommer att spela någon roll i framtiden.
Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rösén säger att regeringens utredning kan försämra möjligheterna att lösa konflikten, eftersom arbetsgivarsidan kan tänkas vänta på att utredningen ska bli klar. Han vill istället bolla frågan tillbaka till LO – som han menar borde släppa in Hamnarbetarförbundet i sin organisation.
– Det är lite lustigt, är det inte det? Att ett fackförbund hackar på ett annat. Att de är beredda att riskera konflikträtten istället för att prata med oss. Att man hellre ser att regeringen går in och begränsar strejkrätten än att Hamnarbetarförbundet kanske också går in i LO-sfären.
Men konflikten har varat i över ett år nu – kan det inte vara så att regeringen måste göra något för att få slut på den?
– Arbetsmarknadens parter har ju möjlighet att lösa det här. Det är ju ingenting som regeringen ska gå in och styra upp. Herregud, hur skulle det se ut om det var en borgarregering?
Flamman har sökt Ylva Johansson, som avböjt att kommentera.