Reaktionerna i Pakistan, efter mordet på landets före detta premiärminister Benazir Bhutto, har varit mycket kraftiga. Våldsamheter och gripanden av politiska aktivister har ägt rum, och det planerade parlamentsvalet har skjutits upp med 40 dagar.
I Västmedia pekades omgående islamistiska fundamentalister ut som gärningsmän till dådet, och bilden av Bhutto som en stark sekulär kvinnlig ledare lyftes fram. I Pakistan riktades dock mycket ilska mot landets regering och president Musharraf. I Rawalpindi, staden i norra Pakistan där Bhutto mördades, har praktiskt taget all valpropaganda från det Musharraf-vänliga Pakistan Muslim League-Quaid-e-Azam förstörts. I Sindh, Bhuttos hemprovins, har valkontor attackerats och röstlängder bränts.
Landets regering säger att den hoppas på en snabb utredning av mordet på Bhutto. Inrikesminister Hamid Nawaz har bett de brittiska utredarna som inhämtats från Scotland Yard att vara färdiga med sin undersökning innan valet hålls. Men Bhuttos parti, Pakistan People’s Party, lägger skulden på den pakistanska regeringen och vill att FN ska utreda mordet.
Men de politiska problemen i Pakistan handlar inte bara om vem som ska leda landet. Det råder brist på mjöl och priserna på mat och andra basvaror stegras, vilket förvärrar de politiska motsättningarna. Enligt regeringskällor är mjölbristen bara temporär och framtvingad av uteblivna leveranser under krisen som brutit ut efter mordet på Bhutto.
Vänsterpartiet Labour Party of Pakistans (LPP) partiledare Farooq Tariq menar att regeringen driver en hämndkampanj mot PPP i Bhuttos hemprovins Sindh efter uppskjutande av valet. Under söndagen hävdade han i ett uttalande att 400.000 personer anklagats för brott efter kravallerna. Enligt Tariq har samtliga distriktsregeringar i Sindh utom två aktivt deltagit i kampanjen mot oppositionen.
Enligt PPP har många brottsanmälningar mot PPP-aktivister i Sindh gjorts av medlemmar av de regeringsvänliga partierna PML-Q och MQM.
Den politiska oppositionen är dock inte längre enad i sin bojkott av valet den 18 februari. Pakistan Muslim League-Nawaz, som leds av den förre premiärministern Nawaz Sharif, vill att Musharraf avgår och att en neutral övergångsregering övervakar valet. Man har dock dragit tillbaka sitt hot om bojkott. Partiet är starkt i Punjab och stödet för Sharif har växt då han tydligt distanserat sig från militärmakten.
Brorsdotter till vänster
PPP, med starkt stöd i Sindh, väntas få mycket sympatiröster efter mordet på Bhutto. Awami Jamhoori Tehreek, Folkdemokratiska rörelsen, en allians av LPP och fem andra vänsterpartier, står dock kvar vid bojkott av valet. Landets starkaste vänstergrupp, den trotskistiska fraktionen inom PPP, kommer dock att delta i valet inom ramen för PPP:s valkampanj.
Inom PPP har Bhuttos nittonårige son, Bilawal, utsetts att dela partiordförandeskapet med sin far, Asif Ali Zardari. Bilalwal är dock fortfarande inte färdig med sina studier vid Oxford och är inte ens röstberättigad i Pakistan. Makten i partiet anses ligga hos Asif Ali Zardari, som tros kunna vara partiets premiärministerkandidat. Zardari, tidigare utsatt för anklagelser om korruption, beskylls nu för att ha begått en kupp inom PPP. Politiska bedömare menar också att Bhuttos tjugofemåriga brorsdotter, Fatima Bhutto, kan komma få en politisk roll. Fatima, poet, skribent och vänsterinriktad, var en svuren fiende till Bhutto, som hon anklagat för mordet på hennes far.